2.7 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

DOŽIVIO MOŽDANI UDAR POSLIJE POKRETA: DOKTORI OBJASNILI I ZAŠTO, PA IZDALI UPOZORENJE

On i neki prijatelji igrali su igru pickleball. Riječ je o sportu sličnom tenisu. Međutim, kada je naglo okrenuo glavu na jednu stranu, prateći loptu, osjetio je i čuo snažno pucanje u potiljku i odmah je počeo da osjeća simptome koje nikada ranije nije osjetio. Nije ni znao da je to naglo okretanje vrata pokrenulo niz povreda zbog kojih će se boriti za život.

Nekoliko trenutaka nakon tog silovitog udarca u vrat, Džoel je doživio najgoru vrtoglavicu u životu, a par minuta kasnije, prijatelji su mu pomogli da dođe na klupu, jer nije mogao sam da hoda.

  • Tlo je bilo ispod mene, a ja sam završio sa ekstremnom mučninom i povraćao sam. Bilo je žiganja na lijevoj strani lica, šake i dijela noge – rekao je muškarac za SVNS.

Ovaj 35-godišnjak je brzo odvezen u lokalnu bolnicu, gdje je prvo smješten u čekaonicu, sa još 50-60 ljudi. Srećom, Hentrich, koji je diplomirana medicinski brat, uspio je da objasni svoju situaciju koleginici, medicinskoj sestri koja je odmah aktivirala protokol za sumnjive žrtve moždanog udara. Nekoliko minuta kasnije odveden je na CT, a zatim na magnetnu rezonancu – izvještava Dailymail.

Doktori su rekli Džoelu da je doživio rupturu arterije, što je izazvalo tri moždana udara u njegovom donjem dijelu malog mozga, koji je odgovoran za koordinaciju i kretanje.

Ova vijest je očigledno šokirala pacijenta, koji, kao aktivan, zdrav čovjek u srednjim tridesetim godinama, nije očekivao da čuje takvu presudu.

  • Da me druga medicinska sestra nije shvatila ozbiljno i ostavila me tamo da čekam, nemam sumnje da bih barem imao neku vrstu trajnih invaliditeta, ravnoteže i koordinacije – rekao je Džoel.

Srećom, nakon dva dana u bolnici, Joel Hentrich je mogao da izađe na svoje noge, bez ikakvih zabrinjavajućih simptoma. Od tada se potpuno oporavio i smatra se izuzetno sretnim zbog toga. Nejasno je šta je izazvalo rupturu arterije, jer kaže da je okrenuo glavu milion puta ranije, ali se sjeća da je sedmicu dana prije incidenta osjetio uklješteni nerv u vratu.

Iako su takve nakazne povrede izuzetno rijetke, one nisu nečuvene. Još 2019. pisali smo o 28-godišnjem muškarcu koji je pokidao kičmenu arteriju tako što je istegnuo vrat da bi ublažio bol u vratu.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa