-4.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Đapo: Vaučeri od 200 maraka građanima za odmor

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi.

– O Zakonu o turizmu se jako puno pričalo jer je 2014. godine Ustavni sud rekao da Zakon o turističkim zajednicama nije donesen po Ustavu, zbog čega je trebalo ispuniti tu obvezu. S obzirom na reformsku agendu, opredijelili smo se da Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o turističkoj djelatnosti spojimo i napravimo jedan Zakon o turizmu. Taj Zakon o turizmu usvojen je na Vladi FBiH 2017. godine kao prijedlog i poslali smo ga u Parlament. Krajem 2019. godine kada ga je trebalo razmatrati dobili smo informaciju da neće proći i da je bolje da ga povučemo iz parlamentarne procedure, te ga doradimo kroz javne rasprave – kazala je ministrica Đapo.

Dodala je kako su, nakon toga, održali niz javnih rasprava s privrednicima, turističkim sektorom i svim sudionicima u turizmu na temelju čega je izrađen novi tekst koji je danas usvojen i koji ide dalje u Parlament FBiH.

– I dalje se držimo prijedloga da postoji mogućnost osnivanja Turističke zajednice FBiH, te turističkih zajednica kantona, gradova i općina, jer su mnogi kantoni već donijeli svoje zakone po kojima se omogućuje osnivanje turističkih zajednica na lokalnom nivou – istakla je ministrica.

Prema njenim riječima, tim zakonom se uređuje i oblast za turističke agencije.

  Qatar Airways ponovno uspostavlja letove za Sarajevo

– Novina je da su u sistem stavljene internet agencije koje su do sada prodavale svoje paket aranžmane bez registriranja u Federaciji BiH. Sada će morati biti registrirani i plaćati porez kao i svi drugi. Također smo usaglasili ovaj zakon s dvije evropske direktive – naglasila je Đapo.

Ministrica navodi kako je riječ o Uredbi o statistikama prema kojoj će se napraviti elektronsko izvještavanje, a čija će baza podataka biti u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Ministarstvo bi tada imalo podatke o svim agencijama, vodičima, hotelima, odnosno svim sudionicima u turizmu.

– Druga direktiva je Uredba o paket aranžmanima i zaštiti potrošača. Agencije će sada morati staviti polog ili bankovnu garanciju u iznosu od 10 posto od paket aranžmana, a sve s ciljem zaštite potrošača, odnosno građana, korisnika njihove uloge – kazala je ministrica Đapo.

Prema riječima minsitrice Đapo Zakon o turizmu bi sada pokrivao i oblast turističkih vodiča koji su do sada bili samo obrtnici, a koji su morali imati fiskalne kase. Dodala je da oni sada mogu imati dodatno zaposlenje i raditi u turističkim agencijama.

Zakon o boravišnoj taksi govori što je boravišna taksa, ko su obveznici, ko je oslobođen plaćanja takse i slično. Taj novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 kantonalnim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH.

– Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za privredu bila je turistička članarina. Kantoni, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine – objasnila je ministrica.

  BiH na uvoznu hranu potrošila pola milijarde maraka

Ministrica Đapo je istakla je da je za turizam u ovoj godini izdvojeno pet miliona maraka iz Budžeta FBiH.

– Mi smo sa 1,5 miliona izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, s obzirom na to da je jako star i opasan za turiste. Dva miliona ići će kao vaučeri građanima – rekla je Đapo.

Naglasila je da je Federalna vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim djelatnicima i privredi, ali kako ove godine želi pomoći građanima.

– S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH – dodala je federalna ministrica okoliša i turizma.

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svatko tko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

– Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i privredi. Nadam se da ćemo ovime motivisati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine – naglasila je.

  Ove sezone odmor u Neumu nešto skuplji u odnosu na prethodne godine

Drugi program je, prema riječima ministrice Đapo jeste podrška medijima.

– Maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji, odnosno web portali, printani mediji i turistički magazini bit će 25 hiljada maraka. Njihova obaveza je pisati o ljepotama Federacije BiH kako bismo motivisali građane da što više vremena provode u ovom entitetu i upoznaju se s ljepotama svoje zemlje – kazala je Đapo, te dodala da je usvojen i program pomoći ruralnim područjima pri čemu će svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sistemu u ruralnim područjima moći dobiti pomoć od hiljadu do 20 hiljada maraka.

– Zadnji program je podrška razvoju zimskom, odnosno planinskom turizmu za što će biti izdvojeno od 100 do 350 hiljada maraka – zaključila je ministrica Đapo.

 

Javno.ba

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa