Damir Sadiković o interesu bh. klubova: Imam pozive iz naše zemlje, ali sve zavisi od jedne stvari

Kada je u oktobru 2020. godine Damir Sadiković prešao iz Željezničara u poljsku Cracoviju to je bukvalno prelomilo ekipu s Grbavice koja je od jedne od najboljih u Premijer ligi polako klizila u prosječnost.

Tadašnji trener Želje Amar Osim priznao je tada da je Sadikovića jednostavno morao prodati.

– Zbog finansijske situacije morali smo prodati igrača, a jedini kojeg su tražili i bili spremni ponuditi neke ozbiljnije pare bio je Sadiković. A sama ta činjenica da je samo on bio tražen dovoljno govori koliko je bio bitan za našu ekipu, govorio je tada Osim.

Sve je krenulo kao iz snova za Damira, u svom debiju osvojio je trofej. Cracovija je u finalu Superkupa Poljske nakon izvođenja penala savladala Legiju i stigla do trofeja. Sadiković je odigrao svih 90 minuta, a u penal seriji bio je siguran kao drugi izvođač u svojoj ekipi.

Nakon toga bio je standardan u ekipi, igra od prve minute, no sve se naglo promijenilo. Iako je konstantno bio prvotimac, nakon poraza od Wisle (0:1) Cracovija je promijenila trenera, 10. novembra prošle godine za šefa stručnog štaba imenovan je Jacek Zieliński. Od tada je krenuo crni period, Sadiković je potpuno ispao iz svih kombinacija.

U razgovoru za Oslobođenje Sadiković je iz Poljske pojasnio šta se ustvari dešava.

– Iskreno, ne znam tačno ni kako da objasnim situaciju. Nakon što je došao novi trener ja više minute nisam odigrao. Zanimao me razlog, nije mi bilo jasno, jednostavno je nemoguće da dođe novi trener i da me tek tako skloni bez prilike da me vidi na terenu. Prije toga sam bio standardan, igrao sam dobar fudbal ovdje. Svi su u klubu bili zadovoljni, navijači također, odjednom se nešto promijenilo i ja još uvijek nemam predstave zašto, rekao je 27-godišnji vezni fudbaler.

Jasno je Cracovija na sve načine pokušava da primora Sadikovića na odlazak, kako ne bi morali da mu isplate još godinu dana koliko mu vrijedi ugovor s Poljakom.

– Trenutno je situacija takva da se dogovaramo oko raskida ugovora, mislim da smo negdje blizu, ali nadam se da ćemo se u narednih sedam-osam dana uspjeti dogovoriti. Tako da, 99 posto je sigurno da ću promijeniti sredinu, ima dosta poziva, upita, ima i nekih ponuda, ali za sada ništa dovoljno privlačno. Klub ima neke opcije da me proda, pronašli su računicu za sebe, ali meni jednostavno ne odgovaraju ti klubovi koje su mi nudili, jasan je Sadiković.

Po bh. medijima pojavila se informacija da bi se Dado mogao vratiti u Premijer ligu, gdje ga želi nekoliko klubova. Svakako da bi ga rado u ekipi vidio Edis Mulalić, trener Željezničara, kluba u kojem je ponikao, a naravno i Amar Osim koji je odnedavno trener Veleža. Tuzla City je također zainteresovan, no Sadiković kaže da sve ovisi oko dogovora s Cracovijom.

– Čekam da vidim kako će se riješiti situacija. Imam pozive iz Prve i Druge poljske lige, tačno je da zovu i iz Bosne i Hercegovine. Nešto konkretnije bile su opcije za Aziju, ali mislim da sam trenutno u najboljim godinama i još uvijek želim da se dokažem u Evropi. Možda nekad kasnije bude prilike da idem na neki drugi kontinent, rekao je Damir Sadiković.

sport1.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju