2.7 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

Da li je bolje raditi meditaciju ujutru ili navečer

Tokom dana srećemo mnoge ljude, a dobro je poznato da ljudi nose svoje energije. Nesvjesno, njihove riječi i ponašanje upijamo i mi sami. Ali do sljedećeg jutra sve to uglavnom nestane iz našeg sjećanja, jer u toku sna smetnje iz spoljašnjeg sveta budu izbrisane.

Međutim, osim što se fizički spremamo za dan tako što peremo zube i oblačimo garderobu, spremimo krevet i nahranimo tijelo, bitno je šta ćemo staviti ”unutra” i ”umiti svoju dušu”, kako bismo i mentalno spremni krenuli u dan.

Kao večernju rutinu, stručnjaci u domenu ”life couchinga” savjetuju pisanje stranica dnevnih zahvalnosti. Iz ovih razloga, za nijansu je bolja jutarnja meditacija. Odvojite 10-15minuta za sebe, za mir nakon buđenja, i nemojte još gledati u telefon. Bilo bi najbolje, da navijete sat malo ranije, i date svom organizmu i vrijeme i prostor da u miru uradite vašu jutarnju meditaciju, i tako ”navijete” svoj um na miran sled misli i delovanja u toku dana.

Ukolko praktikujete da ovako započenete dan, vidjećete da se u vašem svijetu mogu dogoditi fantastične promjene. U današnje vrijeme, dostupno je mnoštvo besplatnih vođenih meditacija na Internetu,  odaberite onaj glas i muziku koji vama najviše prija.

Rano ujutru nema meteža, nema gužve i nepotrebne buke. Ne postoji osoba koja nije podobna za meditaciju i koja ne bi imala koristi od nje.

Dalaj Lama još uvek meditira, a smatra se za jednu od najmudrijih osoba na planeti.

Dobra vijest za početnike, ili ljude koji se boje neuspeha: čak i “promašena” meditacija je i dalje uspješna! Ako imate previše toga na pameti, najbitnije je da na kraju uspijete barem na nekoliko minuta zaboraviti na sve i opustite um. Čak su i naučnici istraživanjem efekata meditacije potvrdila da ima značajan uticaj na našu biologiju i psihologiju. Prednosti redovne meditacije može sniziti nivo stresa i anksioznosti, povećati energiju, naoštriti um i sposobnosti rešavanja problema, sniziti holesterol, umanjiti glavobolje…

Žene.ba

Da li je bolje raditi meditaciju ujutru ili navečer Žene.ba.

zene.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa