Čovjek koji spasava poljuljani ugled Švajcarske: Ko je Serđo Ermoti, novi-stari šef UBS-a

Švajcarske vlasti su na brzinu uspjele da isforsiraju UBS grupu da preuzme posrnulog konkurenta – Credit Suisse – donedavnog simbola domaćeg finansijskog sistema. Nakon vijesti da će Credit Suisse biti preuzet, UBS je saopštio da će na čelo kompanije vratiti iskusnog bankara i ranijeg direktora Serđa Ermotija.

Ko je Ermoti

Punog imena Serđo Pjetro Ermoti (Sergio Pietro Ermotti, rođen 11. maja 1960.) švajcarski je menadžer i bivši investicioni bankar, dobro poznat u evropskim i svjetskim bankarskim krugovima.

Sin italijanskog bankara koji je emigrirao u švajcarski kanton Ticino, Serđo Ermoti je napustio školu u dobi od 15 godina i započeo svoju karijeru kao šegrt u Cornèr Banque u Luganu.

Ermoti (Foto: UBS arhiva fotografija)

U aprilu 2021. godine, Ermoti je izabran za predsjednika Swiss Re-a, jedne od najvećih svjetskih kompanija za reosiguranje, naslijedivši Waltera Kielholza, prema podacima dostupnih na Wikipediji.

Bio je glavni izvršni direktor UBS Group od novembra 2011. do oktobra 2020. godine. Prije toga bio je u UniCredit Grupi, gdje je od decembra 2005. godine obavljao dužnost šefa Sektora za tržišta i investiciono bankarstvo, a od 2007. do 2010. godine bio je zamjenik glavnog izvršnog direktora Grupe odgovoran za korporativno i investiciono i privatno bankarstvo. Prethodno, od 1987. do 2003, u Merrill Lynch-u je obavljao nekoliko funkcija, uključujući člana Izvršnog upravnog odbora za globalna tržišta i investiciono bankarstvo.

Ermoti je preuzeo dužnost izvršnog direktora Grupe u UBS-u nakon skandala sa lažnim trgovačkim društvima 2011. godine, implementirajući stroge korporativne politike koje regulišu standarde zajednice. Pokrenuo je veliko restrukturiranje banke, redefinišući strategiju, stavljajući upravljanje bogatstvom i švajcarski dio posla u centar, uz upravljanje imovinom i manje kapitalno investiciono bankarstvo.

Vodeći firmu skoro deceniju, bio je najduži šef UBS-a . U februaru 2020, UBS je objavio da će Ralph Hamers, izvršni direktor ING grupe te jeseni naslijediti Ermotija na mjestu generalnog direktora Grupe.

Nakon akvizicije Credit Suisse od strane UBS-a, Ermoti je ponovo imenovan da vodi UBS grupu, zamijenivši Hamersa. Mandat će mu početi već 5. aprila 2023.

Ranije se nagađalo da bi mogao preći u švajcarsku politiku nakon karijere u bankarstvu. On je, međutim, iskuljučio mogućnost da uđe u političke vode, navodeći da “nije političar”.

Pored engleskog, Ermoti tečno govori italijanski, njemački i francuski.

Rani život i obrazovanje

Ermoti je rođen u dijelu Švajcarske gdje se dominantno govori italijanski. Nakon srednje škole nastavio je da bude profesionalni fudbaler i sportski učitelj.

Prije nego što je napunio 18 godina i upisao koledž kako bi ispunio svoje težnje, Ermoti je odlučio da svoje vrijeme ispuni šegrtovanjem u Cornèr banci u Luganu kako bi se „ubrzao u računovodstvo, finansije i tako dalje“.

Fasciniran trgovinom devizama, započeo je program obuke u Odjeljenju za hartije od vrijednosti Cornèr Banque-a. Dobio je švajcarsku federalnu diplomu bankarskog stručnjaka, a kasnije u svojoj bankarskoj karijeri diplomirao je na Programu za napredni menadžment na Univerzitetu Oksford.

Bankarska karijera

Nakon šegrtovanja u Cornèr banci, 1986. Ermoti se zaposlio u Citibank u Cirihu gdje je trgovao proizvodima vezanim za dionice, a kasnije je bio njen stalni potpredsjednik.

Godine 1987. otišao je u švajcarsku kancelariju američke investicione banke Merrill Lynch u Cirihu, i ostao u banci čak 16 godina. Počeo je sa različitim pozicijama u vlasničkim derivatima i tržištima kapitala , te je doprinio širenju poslovanja banke na tržištu kapitala u Švajcarskoj.

Godine 1993. unapređen je na poziciju generalnog direktora i preselio se u London gdje je bio zadužen za evropsku jedinicu za vlasničke derivate. Tri godine kasnije, 1996. godine, preselio se u Njujork, kao šef globalne trgovine derivatima, gdje je unaprijeđen u ko-predsedavajućeg globalnih tržišta kapitala i člana izvršnog odbora za upravljanje na globalnim tržištima i investiciono bankarstvo u Merrill Lynchu.

Pridružio se italijanskoj banci UniCredit u Milanu u decembru 2005. godine kao šef sektora za tržišta i investiciono bankarstvo, nakon što je UniCredit preuzeo njemačku banku HypoVereinsbank. Od 2007. godine bio je zamjenik glavnog izvršnog direktora UniCredit -a odgovoran za stratešku poslovnu oblast, korporativno i investiciono bankarstvo i privatno bankarstvo.

Investitor

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

drugi upravo čitaju