BRNABIĆ PORUČILA: NE POSTOJI ETNIČKI ČIŠĆA DRŽAVA U EVROPI OD HRVATSKE

Rekla je da misli da je to prvo trebao učiniti neko drugi, “prvenstveno Hrvatska, a onda i Bosna i Hercegovina”.

  • Pravda mora biti dostižna, posebno u ovakvim slučajevima. Ovo je, s ljudske strane, užasan zločin na više nivoa. To su bile uglavnom porodice, žene s djecom, stariji ljudi, koji su otjerani, koji su pobjegli iz Hrvatske u tom etničkom čišćenju. Oni su već fizički napustili teritoriju Hrvatske i neko je bio takav zločinac, takav monstrum i toliko zadojen mržnjom prema tim ljudima samo zato što su Srbi, da je poslao avione, MiG-ove na njih. Na izbjegličku kolonu koja je već napustila Hrvatsku. I granatirao ih da pobije te ljude, žene, djecu i starce – rekla je Brnabić.

Na pitanje da prokomentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će hrvatska vlada iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo Domovinskog rata i poslati jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana savremena i slobodna Republika Hrvatska, i je li u toj političkoj hrvatskoj psihologiji “ovaj Domovinski rat ima status koji isključuje prikazivanje bilo kakvih neugodnih činjenica”, Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu s “dostojanstvom tog Domovinskog rata”.

  • Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriji Evrope od Hrvatske. Vi ste istjerali sve te ljude pa onda kažete – nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati budući da su oni koji su ostali uglavnom pobijeni – naglasila je Brnabić.

Rekla je i da je “odgovor hrvatskog državnog rukovodstva na to da će, zauzvrat, optužiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, prenosi N1.

Smatra da je “posebno odvratno što hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže da su se dogovorili da ne podižu optužnicu protiv Vučića”.

  • Pa sada valjda mogu promijeniti mišljenje, a zapravo ne postoji nešto oko čega bi podigli optužnicu – rekla je Brnabić.

hayat.ba

drugi upravo čitaju