2.7 C
Sarajevo
Ned, 11, 22

Šta je BeReal?

BeReal je nova društvena mreža koja se munjevito širi i postaje sve popularnija, posebno kod mlađe populacije.

Format je sličan Snapchatu, s bitnom razlikom što na njemu nema uređivanja, nema popravnih, ako to učinite, aplikacija će upozoriti druge korisnike, označavajući tačno koliko je ponovnih snimanja trebalo.

Ova aplikacije potiče objavljivanje netaknutih, prirodnih i potpuno neuređenih fotografija, tačno onakvih kakva je vaša stvarnost trenutno.

Cilj aplikacije je da to bude “novi i jedinstven način kako da otkrijete ko su zapravo vaši prijatelji u svakodnevnom životu”, i upravo zato ne sadrži nikakve trikove, nema mogućnosti filtriranja i uređivanja fotografija.

Sve to kroz samo jednu želju – da se razbije opsesija društvenih medija perfekcionizmom te da se kroz stvarne i realne fotografije pokaže ko ste vi zapravo!

Nema mogućnosti filtriranja i uređivanja fotografija

BeReal svojim korisnicima u bilo koje doba dana šalje notifikaciju da imaju dvije minute za snimiti nefiltriranu fotografiju koristeći i prednju i zadnju kameru na svojim telefonima.

Fotografije se mogu snimiti i nakon tog vremena, ali korisnici će biti obaviješteni da je došlo do kašnjenja u stvaranju slike i da to možda nije iskren prikaz vašeg trenutnog života.

  Instalirajte odmah: Apple objavio hitnu sigurnosnu nadogradnju za milione uređaja

Ova mreža je prvenstveno nastala u Francuskoj, a privlači sve više studenata u SAD.

BeReal je osmišljen kao platforma za “iskrenost” koja korisniku svaki dan pruža priliku za objavu koju može poslati prijateljima, ali u roku od 120 sekundi, a objava se sastoji od dvije fotografije snimljene prednjom i zadnjom kamerom na smartfonu.

Kako koristiti BeReal društvena mreža

Ako želite koristiti BeReal, prvo će vam trebati nalog koji ćete otvoriti u aplikaciji za Android ili iPhone.

Nakon što ste skinuli program, on će vas pitati za pristup kontaktima kako bi vas spojio s prijateljima koji već koriste uslugu (ako želite, naravno, možete to odbiti).

Za kraj, BeReal će od vas tražiti ime, rođendan i telefonski broj pošto je slanje podsjetnika za objavu vrlo važan dio iskustva.

BeReal budi realan
Šta je BeReal i kako se koristi nova društvena mreža

BeReal nove korisnike podstiče da se odmah slikaju

Jednom kada na BeRealu podijelite fotografiju, vaši pratioci dobijaju mogućnost reakcije na vaš sadržaj, ali ne kroz lajkanje, već foto-reakciju.

Osim toga, poput Snapchata ili Instagrama, možete postaviti svoj račun na discovery mode, a što znači da je vaš BeReal javan i da svako s aplikacijom može vidjeti vašu fotografiju dana.

Korisnici takođe mogu i objavljivati fotografije koje su snimili u dozvoljenom razdoblju, no valja voditi računa da će takve objave dobiti oznaku da nisu odmah objavljene.

Da biste napravili objavu, moraćete aplikaciji dati pristup vašim kamerama.

  Twitterov pravni tim optužio Muska za kršenje sporazuma o tajnosti

Nakon što prebacite kameru na obje strane i provjerite osvjetljenje dodavanjem opcije blica, pritisnite na krug u sredini donjeg dijela ekrana kako biste snimili vaše fotografije.

Vaše će iskustvo pratiti tajmer od dvije minute koji će dozvoliti nekoliko snimanja iste objave – sve dok je to napravljeno u roku. Nakon toga možete birati ko će vidjeti vaše fotografije, bilo to na globalnom feedu, bilo to samo među prijateljima.

bereal

Vaša geolokacija će takođe biti uključena u objave osim ako ju isključite. Konačno, nakon što sve odradite, moći ćete napisati tekst ispod slike.

Vaši će prijatelji moći komentarisati i ostavljati RealMojije na BeRealsima, dok će istu stvar moći raditi stranci ako ste objavu objavili globalno.

Za razliku od TikToka i Instagrama, sadržaj feeda se briše svaki dan te zamjenjuje novom kolekcijom objava. Korisnici imaju mogućnost spremanja starih objava u memoarima, uz uslov da ih nakon toga neće moći opet objaviti.

Najbolji dio ove aplikacije je što ćete početi shvatati da niste jedina osoba na kugli zemaljskoj koja ne izgleda i ne osjeća se nevjerovatno dobro svaki dan, cijeli dan te da svako ima trenutke koji su daleko od blještavila i glamura.

BeeReal se umnogome razlikuje od Instagrama

Da li je BeReal novi napad revolucionarna mreža

Možda zvuči kao nešto što je i više no očigledno, ali je u pitanju ono na šta najčešće zaboravljamo upravo zbog zabluda nametnutih od strane objavljivanja pomno odabranih, uređenih i insceniranih trenutaka.

  Elon Musk: Kupovina Twittera “privremeno pauzirana”

Neki životi možda jesu ljepši, ali većina onih koje vidite na Instagramu, a posebno osoba koje poznajete je vrlo vjerovatno podosta slična vašem. Jedina je razlika u tome što su drugi možda malo bolji u uređivanju svog sadržaja, prenose Vijesti.ba.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Brojanje glasova: 25

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa