Polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj od sada lakše

Polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj uskoro će biti mnogo jednostavnije jer hrvatska kompanija razvija aplikaciju koja će mnogima pomoći.

IT kompanija Q i njemački startup Streamways razvili su mobilnu i web aplikaciju za polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj.

Osmišljena je za pomoć polaznicima njemačkih autoškola u svladavanju teorijskog ispita, koje trenutno koristi 30 autoškola u Njemačkoj, izvijestili su u petak iz Q-a.

To riješenje su plasirali u februaru ove godine, a ideja je došla od osnivača Streamwaysa, Christiana Karstofta Madsen i Magnusa Wernera, kada su primijetili da je sustav polaganja vozačkog ispita u Njemačkoj zastario.

Polaganje vozackog ispita u BiH zastarjelo ali skupo
Polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj od sada lakše

Polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj je bilo zastarjelo

Polaznici autoškola morali su naime tačno riješiti 1.300 pitanja koja je država propisala, kao i pet puta uspješno položiti simulaciju samog ispita kako bi dobili pravo izlaska na polaganje teorijskog ispita.

Osmislivši modernu aplikaciju za mlade, taj se dvojac obratio zagrebačkom Q-u, te su suradnji napravili platformu koja olakšava polaganje vozačkog ispita i čini ga zabavnim.

Sve više izgleda kao igra, a manje kao proces učenja, pri čemu svako bira kojim tempom želi učiti, dok instruktori kroz aplikaciju mogu pratiti napredak učenika.

U tome im je, kako kaže prvi čovjek Q-a Filip Ljubić, glavni izazov bio povećati motivaciju i zainteresiranost polaznika za učenje te pronaći način da ih savladaju vožnju na zanimljiviji način kroz digitalno iskustvo.

polaganje vozackog ispita u njemačkoj
Polaganje vozackog ispita u Njemačkoj

Moderna aplikacija koja je promijenila sistem

Streamways je, kako dodaju iz Q-a, dostupan njemačkim autoškolama, a Q je radio na dizajnu i brendingu platforme, patentirao je desktop i mobilnu verziju aplikacije za polaznike, kao i desktop verziju za autoškole i administratore, prenosi Hina.

Aplikacije koje su prethodno bile dostupne korisnicima nisu bile razvijene za mlade koji su odrasli s digitalnim tehnologijama.

U Njemačkoj više od milion ljudi svake godine polaže vozački ispit, a svladavanje gradiva putem aplikacije je obavezno.

Pet odličnih savjeta za pripremu vozačkog ispita

Zato smo odlučili razviti rješenje uz koje će korisnici lakše svladavati teorije, objasnio je Madsen, suosnivač i predsjednik uprave Streamwaysa.

Dok se u Bosni i Hercegovini ne modernizuje sistem polaganja vozaćkog ispita, pročitajte 5 kratkih i prkatičnih savjeta kako da naučite i iz prve položite vozački ispit – teoretski dio.

polaganje

#1 NE ČEKAJTE INSPIRACIJU DA BI UČILI

Da li ćete položiti vozački ispit ili ne zavisi samo da li ste naučili. Pripremite se za učenje, psihički. Odredite dio dana kada učite i držite se tog rasporeda.

#2 UGASITE MOBILNI TELEFON I RAČUNAR

Ukoliko Vas tijekom učenja bude ometao notifikacija zvuka, poruka na viberu i poziva, od učenja nema ništa. Morate biti skoncetrisani na gradivu koje obrađujete da bi ga lako savladali.

#3 USPJEH JE ODLIČNA MOTIVACIJA

Podelite učenje na manje celine i gradiva. Prije nego što pređete na sljedeće gradivo preslušajte svoje znanje. Osejetit ćete zadovoljstvo napredkom i imati odličnu motivaciju da nastavite dalje.

#4 NE GLEDAJTE NEGATIVNO NA GREŠKE

Greške se sastavni proces svakog učenja. Ne gledajte negativno na njih već budite produktivni.

Zapišite pitanja koja su kritična i razgovarajte sa instruktorom i kolegama o njima. Lakše ćete ih savladati ako shvatite suštinu pitanja i odgovor nego ako se trudite da naučite napamet.

#5 AUTO ŠKOLA KAO ODLIČNA PODRŠKA

Auto škola služi da Vam olakša ceo proces polaganja vozačkog ispita . Izgradite odnos sa instruktorom i pitajte sve što Vam nije jasno. Bitno je da zaista naučite saobraćajne propise jer ćete tako imati više samopouzdanja u sebe što će Vam biti od velike pomoći na dan polaganja.

Recenzije automobila i sve o autima na javno.ba

Više informacija vezanih za automobilizam i video prezentacije i recenzije najnovijih automobila dostupnih u Bosni i Hercegovini možetete pratiti AUTO START koju smo razvili sa populatnim portalom posvećenog vozilima Auto.ba

Koristan savjet za vozače: Kako da se auto ne zaledi

Preporuka:

drugi upravo čitaju