Victoria sponge cake je tradicionalni engleski kolač koji se obično poslužuje uz popodnevni čaj. Također poznat kao Victoria sandwich jer izrezan podsjeća na sendviče.
Spužvasti i mekani biskvit je jednostavno neodoljiv. Idealno se slaže s različitim kremama i voćem. Možete ga obogatiti koricama agruma i koristiti curd ili kremu s mascarponeom za nadjev.
Tradicionalno se Victoria sponge cake premazuje džemom i šlagom, te se posipa šećerom u prahu. Ljeti se džem može zamijeniti svježim voćem poput jagoda i malina.
Victoria sponge cake
Sastojci:
Za biskvit
- 4 jaja L veličine
- 250 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g maslaca sobne temperature
- 40 g mlijeka (4 žlice)
Za punjenje
- 150 g džema od jagoda ili po izboru
- 250-300 ml vrhnja za šlag, hladno
- 1 žlica šećera u prahu (po želji)
Dodatno
- šećer u prahu za posipanje
- jagode za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rubove namastite.
- U posudi izmiksajte maslac sobne temperature s šećerom dok ne dobijete kompaktnu kremu. Dodajte jaja jedno po jedno, mijeseći između svakog dodavanja.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte pola smjese u tijesto. Dodajte mlijeko, pa preostalo brašno. Pazite da ne premiksate smjesu.
- Rasporedite smjesu u kalupe, zagladite špatulom te pecite 25 minuta ili dok ne budu gotovi.
- Nakon pečenja, ostavite biskvite da se ohlade pa ih izvadite iz kalupa.
- Umutite vrhnje sa šećerom u prahu u čvrsti šlag. Premažite jedan biskvit džemom, stavite sloj šlaga i prekrijte drugim biskvitom. Posipajte šećerom u prahu.
Dobar tek!
Recept napisala Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Posjetite njen blog i Instagram profil za još recepata.
Foto: Nina Mrvica
Objava Bake me by Nina: Victoria sponge cake jedan je od najljepših proljetnih kolača prvi put se pojavila na Journal.hr.
Izvor: Javno.ba )