AMERIČKI MARINAC PRED KONGRESOM PLAKAO OPISUJUĆI POVLAČENJE IZ AFGANISTANA KAO KATASTROFU

Tyler Vargas-Andrews govorio je u prvom od niza saslušanja predvođenih republikancima u kojima se ispituje način na koji je Bidenova administracija postupala s povlačenjem.

Detaljno je opisao razdoblje haosa i nepripremljenosti u danima nakon što su talibani zauzeli Kabul. Drugi su govorili o trajnim traumama i moralnim povredama koje su uslijedile.

Narednik Vargas-Andrews, 25, bio je jedan od nekoliko pripadnika američke vojske zaduženih za zaštitu aerodroma u Kabulu 26. augusta 2021., kada su dva bombaša samoubice napala mnoštvo Afganistanaca koji su pokušavali pobjeći od talibana tokom američke evakuacije.

U napadu je poginulo 13 američkih vojnika, zajedno sa 170 afganistanskih civila.

Narednik Vargas-Andrews posvjedočio je da su on i još jedan američki marinac primili obavještajne podatke o bombaškom napadu prije nego što se dogodio te da je uočio osumnjičenika u gomili.

Rekao je da je upozorio svoje nadređene i zatražio dopuštenje za djelovanje, ali ga nikada nije dobio.

  • Jednostavno, bili smo ignorisani”, rekao je narednik Vargas-Andrews.

U emotivnom svjedočenju opisao je kako je bio bačen u zrak tokom eksplozije i kako je otvorio oči da vidi svoje suborce mrtve ili onesviještene kako leže oko njega.

  • Tijelo mi je bilo shrvano od traume od eksplozije. Trbuh mi je rasporen. Svaki centimetar mog otkrivenog tijela pogodili su kuglični ležajevi i šrapneli”, rekao je.

Narednik Vargas-Andrews nazvao je povlačenje “katastrofom”, dodajući: “Postojao je neoprostiv nedostatak odgovornosti i nemara. Vidim lica svih onih koje nismo mogli spasiti, onih koje smo ostavili”, rekao je.

Istraga Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma o evakuaciji iz Afganistana također je čula od drugih američkih vojnika i veterana koji su govorili o mentalnom stanju koje je povlačenje imalo na njih.

Penzionisni potpukovnik David Scott Mann, koji je u to vrijeme radio na evakuaciji Afganistanaca, posvjedočio je da je iskustvo pokušaja da se saveznici izvuku bilo “gorko”.

Dodao je da su pozivi na dežurnu liniju za pitanja veterana porasli za 81 posto nakon povlačenja iz Afganistana,. Rekao je da je njegov prijatelj s kojim je služio izvršio samoubistvo

  • Jednostavno nije mogao pronaći izlaz iz tame te moralne boli”, rekao je potpukovnik Mann.

Svjedočanstva većine svjedoka svaljuju krivnju na sve predsjedničke administracije otkad su američke trupe prvi put raspoređene u Afganistan, od Georgea W. Busha do Joea Bidena.

Svjedoci su također pozvali na trenutnu akciju kako bi se pomoglo afganistanskim saveznicima koji su sada u limbu i u Afganistanu i u SAD-u.

  • Amerika gradi gadnu reputaciju zbog višegeneracijskog sisstematskog napuštanja naših saveznika tamo gdje ostavljamo tinjajući ljudski otpad, od Montanjara u Vijetnamu do Kurda u Siriji”, rekao je potpukovnik Mann.

Republikanci koji su dugo tražili istragu i okrivili su Bidenovu administraciju.

Predsjedavajući panela Mike McCaul, republikanac iz Teksasa, rekao je da je povlačenje “sistemski slom savezne vlade na svim razinama i zapanjujući neuspjeh vodstva Bidenove administracije”.

Kao odgovor, demokrati su progovorili u odbranu predsjednika Bidena.

Kongresmen Gregory Meeks iz New Yorka rekao je da je Biden “donio ispravnu odluku da sve naše trupe vrati kući. Ne mogu čiste savjesti zamisliti slanje više američkih muškaraca i žena da se bore u Afganistanu,” kazao je.

Biden je ranije rekao da snosi “odgovornost za temeljno sve što se dogodilo”, ali je također okrivio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za nadgledanje sporazuma o povlačenju s talibanima.

hayat.ba

drugi upravo čitaju