12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

AKCIJA KOSOVSKE POLICIJE PROTIV PARALELNIH SRPSKIH STRUKTURA

Akcija se sprovodi po nalogu Osnovnog suda u Uroševcu., javlja RSE.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od rijeke Ibar, na oko 50 kilometara južno od Prištine.

Akciju je osudila Vlada Srbije, optužujući kosovske policajce da su “maltretirali” lokalno stanovništvo prilikom njenog sprovođenja.

Zašto je tužilac preduzeo akciju?

Rasim (Maloku) Maljoku, tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da se akcija odvija na četiri lokacije u Štrpcu, uključujući i objekat privremenog opštinskog organa.

Zvanična Priština paralelne institucije na Kosovu, koje se finansiraju iz budžeta Srbije, smatra ilegalnim strukturama.

“Sprovodimo sudski nalog za kontrolu i oduzimanje predmeta koji se nalaze u opštinskom objektu i na još tri lokacije, zbog sumnje da se tu nalaze uređaji za praćenje, bezbjedonosne kamere koje su postavljene na teritoriji te opštine, kako na javnim putevima, tako i u nelegalnim objektima”, rekao je on.

Maljoku napominje da ovaj slučaj nije povezan sa slučajem “Brezovica” u okviru kog je uhapšen bivši gradonačelnik Štrpca i funkcioner Srpske liste Bratislav Nikolić.

Slučaj Brezovica se tiče izdavanja nelegalnih građevinskih dozvola, a sumnja se da je samo Nikolić stekao korist od million eura nelegalnim putem.

Maljoku kaže da je jedina veza između akcije od 7. jula i slučaja Brezovica, to što je bivši predsjednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić bio i koordinator privremenog opštinskog organa, koji se finansira iz budžeta Srbije.

“To su posebni slučajevi, jer (današnja akcija) nema nikakve veze sa gradnjom. Međutim, povezano je samo zbog ključne osobe koja je bila i na čelu tih nelegalnih struktura”, rekao je Maljoku.

O akciji iz opštine Štrpce

Opština Štrpce, u kosovskom sistemu, se javnosti obratila saopštenjem u kome se navodi da je video nadzor na teritoriji te lokalne samouprave “ugrađen u skladu sa važećim zakonskim procedurama i procesu javne nabavke”.

Kamere su, dodaje se dalje, instalirane u tri navrata – 2013. godine u Štrpcu od crvke Svetog Jovana glavnim ulicama do izlaza iz Štrpca, potom 2016. godine u Drajkovcu u blizini crvke Svetih 40 mučenika i 2017. godine u Jažincu, u blizini Osnovne škole “Šarski odred”.

“Na samom ulazu u Štrpce je u skladu sa važećim zakonom postavljen i znak, obavještenje, da se ulazi u dio opštine pod video nadzorom. U jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja i pokidani su kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji”, navodi se u saopštenju i dodaje da je o svemu tome bila obavještena Policija Kosova.

Dodaje se i da je Policija Kosova u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve infomracije vezano za kamere, pregledala server, te da je utvrđeno da video nadzor nije u funkciji.

Vlast u opštini Štrpce formirana je na osnovu rezultata izbora na lokalnim izborima na Kosovu oktobra 2021, sprovedenih po kosovskim izbornim zakonima. U svih deset opština sa srpskom većinom tada je vlast osvojila “Srpska lista”, vodeća partija u srpskim sredinama, koja uživa podršku vladajućih snaga u Srbiji.

Osuda iz Vlade Srbije

Na akciju Policije Kosova u Štrpcu je reagovala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije uz navode da se Srbi na Kosovu ponovo “zastrašuju i maltretiraju”.

“Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina”, stoji u saopštenju.

Podvlače da kamere, za koje se navode da su legalno postavljene prije skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vrijeme i da su to kosovske vlasti i provjeravale prethodnih dana u više navrata.

Šta se zna o kamerama?

Radio Slobodna Evropa je u decembru prošle godine pisao o kineskim kamerama sa američke crne liste, koje su preko Srbije ušle na Kosovo. Te kamere su bile namijenjene za škole u 12 opština na Kosovu, a kako je moglo da se vidi iz dokumentacije, sistemi za video nadzor su imale opciju prepoznavanja lica.

Sredstva za nabavku tih kamera je obezbjedila Vlada Srbije.

Iz kosovske Agencije za informacije i privatnost je ranije za RSE objašnjeno da video nadzor, koji identifikuje pojedinace, ne smije biti instaliran ni u jednoj instituciji, odnosno da iste ima pravo da koristi samo policija i to “u posebnim slučajevima”.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa