5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

AFERA POTRESA BRISEL: ZAŠTO JE VON DR LEJEN BRISALA SMS-OVE

Evropski revizorski sud optužuje Komisiju da je odbila da objavi detalje o tome kako je pregovaran najveći ugovor o vakcini u bloku.

Krije li Ured predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen istinu o njenim pregovorima s kompanijom Pfizer o nabavci vakcina protiv koronavirusa?

Politico.eu u dugom tekstu analizira žestoku pravnu bitku koja bukti između istražiteljsko-sudskih instanci i EU.

  • Svakim danom, pregovori vođeni između Evropske komisije i Pfizera o najvećem ugovoru o vakcini protiv COVID-19 u EU manje liče na uobičajeni posao, a više na budalaštinu”, piše Politico.

Evropski revizorski sud upravo je objavio izvještaj u kojem optužuje Komisiju da odbija otkriti bilo kakve detalje o ličnoj ulozi predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u pregovorima.

Budžetski nadzornik je otkrio da je šef EU odbacio postojeći pravilnik kako bi zaključio preliminarni dogovor sa američkom multinacionalnom kompanijom, otvarajući put potpisivanju ugovora za do 1,8 milijardi doza vakcine protiv koronavirusa u maju 2021. Za sve ostale vakcine, sve je rađeno po pravilima. No, ne i u slučaju najvećeg ugovora EU ove vrste.

To ističe i Revizorski sud Unije.

Von der Leyen je sama vodila preliminarne pregovore za ugovor u martu, a rezultate je predstavila upravnom odboru u aprilu. U međuvremenu, planirani sastanak naučnih savjetnika, organiziran kako bi se razgovaralo o strategiji EU za vakcine za 2022. godinu, nikada nije održan, piše sud dalje.

Neprobojni zid nesaradnje

Posebno ističu da, za razliku od drugih pregovora o ugovoru, Komisija je odbila dostaviti zapise o razgovorima sa Pfizerom, bilo u obliku zapisnika, imena konsultiranih stručnjaka, dogovorenih uslova ili drugih dokaza.

“Tražili smo od Komisije da nam dostavi informaciju o preliminarnim pregovorima za ovaj sporazum”, pišu autori izvještaja. “Međutim, nismo ih dobili. Ništa”.

Viši revizor koji je pomogao u vođenju istrage rekao je za Politico da je odbijanje Komisije da otkrije informacije bilo vrlo neobično.

  POLITICO OBJAVIO POPIS: PUTIN OČAJNIČKI TRAŽI OVE ARTIKLE

“Ovo se gotovo nikada ne dešava. To nije situacija s kojom se mi na sudu inače susrećemo”, rekao je revizor koji je govorio pod sulovom anonimnosti.

Objava nalaza Revizorskog suda dolazi samo dva dana prije redovnog obraćanja predsjednice komisije Evropljanima. Njen govor o stanju nacije planiran je za sutra.

Politico podsjeća i na tekst New York Timesa iz aprilu 2021. u kome se navodi da je Von der Lejen razmijenila tekstualne poruke s Albertom Bourlom, glavnim izvršnim direktorom Pfizera, uoči sporazuma. Naizgled prijatan odnos između najviših političkih i poslovnih lidera je u to vrijeme “podigao obrve”.

I, kako se navodi u izvještaju, istraga evropskog ombudsmana o ovom pitanju naišla je na zid šutnje. Komisija je tada tvrdila da više nema u evidenciji tekstualnih poruka. Kao odgovor, ombudsman Emily O’Reilly utvrdila je da se radi o lošem upravljanju.

Najveći posao

Kontroverza se vrti oko trećeg ugovora Komisije za BioNTech/Pfizerovu mRNA vakcinu. Za prethodna dva ugovora osigurano je ukupno do 600 miliona doza. Ali ovaj sljedeći, za čak 1,8 milijardi doza, pokazao bi se najvećim od svih sporazuma koje je potpisao Brisel. Predviđeno je da se unapred kupi 900 miliona doza, uz mogućnost naručivanja još 900 miliona, za isporuku 2022. i 2023. godine.

Ugovor je bio značajan i po obimu i po cijeni. Prema detaljima koji su procurili, vakcine su prvo koštale 15,50 eura , a cijena je potom porasla na 19,50 eura prema Financial Timesu, što znači da bi ugovor vrijedio oko 35 milijardi eura ako se u potpunosti realizira.

“To je najveći ugovor o vakcini protiv COVID-19 koji je potpisala Komisija i dominiraći je u portfelju vakcina EU do kraja 2023. godine”, napominje sud. Pfizer nije odgovorio na zahtjev za komentar za ovu priču.

  Preminula britanska kraljica Elizabeta II.

Dogovor je došao na vrhuncu pandemije, ubrzo nakon što su problemi sa proizvodnjom i distribucijom kod proizvođača vakcina AstraZeneca doveli do toga da EU čami iza SAD-a i Velike Britanije u trci za nabavkom vakcina. Upravo je usred ove krize uskočila Von der Leyen.

Nije prvi put da je predsjednica Komisije upala u nevolje zbog “nestajanja” SMS poruka. Dok je bila njemačka ministrica odbrane, parlamentarna istraga o dobro plaćenim poslovima sa vanjskim konsultantima obavještena je da je podređena slučajno izbrisala tekstualne poruke sa svog službenog telefona, a da je Von der Leyen sama izbrisala poruke sa svog uređaja.

Konačno, von der Leyen je oslobođena krivice 2020. finalnim izvještajem istrage, u kojem je utvrđeno da su visoki vojni oficiri i vladini službenici počinili prekršaje. U svom svedočenju u istrazi, ona je priznala nedostatke u postupanju ministarstva sa konsultantskim poslovima.

Evropska komisija nije odgovorila na zahtjev za komentar i njen pisani odgovor na revizorski izvještaj ne spominje interakciju Von der Leyen s Pfizerom. Ali, pojavivši se nedavno pred odborom Evropskog parlamenta za COVID-19, Sandra Gallina , visoki zdravstveni službenik Komisije koja je pomogla u vođenju pregovora, osporila je ideju da postoji nešto neobično u vezi s trećim Pfizerovim ugovorom.

“Pregovarano je kao i o svim drugim ugovorima. Ne vidim nikakvu razliku”, rekla je Galina i dodala da je “možda bilo drugačijeg predpregovaranja”.

Neformalni, a najvažniji, pregovori

Sudski revizor s kojim je Politico razgovarao rekao je da su preliminarni pregovori bili ključni za konačne uslove posla:

“Ključni aspekti ugovora dogovoreni su neformalno. Tek nakon zaključivanja tog neformalnog sporazuma formalni proces se mogao nastaviti. To je zaista bilo bitno za pregovore”, ističe.

  SVE BLIŽE DA DOŽIVI POTPUNI KRAH: AKO RUSKA VOJSKA NEDISCIPLINIRANIH PIJANICA I LOPOVA BUDE RAZBIJENA, BIT ĆE TO KRAJ ZA PUTINA

Sud ne može prisiliti Komisiju da objavi informacije koje nedostaju. Ali Evropski parlament, preko svog odbora za budžet, može izraziti svoje nezadovoljstvo povodom ovog pitanja.

Sljedećeg mjeseca, Pfizerova Bourla bi se trebala pojaviti pred parlamentarnim panelom za COVID. Predsjedavajuća komiteta, belgijska socijalistkinja u Evropskom parlamentu Kathleen van Brempt, rekla je da također namjerava zatražiti od suda da iznese svoje nalaze.

U razgovoru za Politico, van Brempt je rekla da razumije da je, nakon neuspjeha AstraZenece početkom 2021., Komisija bila pod ogromnim pritiskom.

“Stoga smo ovisili o Pfizeru, koji je uspio unaprijediti neke od svojih isporuka u EU. Razumijem da je u ovim okolnostima bilo važno da gospođa von der Leyen direktno stupi u kontakt sa gospodinom Bourlom”, rekla je socijalistička poslanica u Evropskom parlamentu.

Nedostatak transparentnosti dodatno podstiče percepciju da je EU udaljena i da je u džepu multinacionalnih kompanija, piše Politico dalje.

“Pogledajte samo sliku: imate predsjednicu Komisije koji lično sklapa dogovor s izvršnim direktorom velike farmaceutske kuće i koji kasnije odbija otkriti detalje, uključujući i tekstualne poruke, koji su doveli do zaključenja pregovora”, kaže van Brempt.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa