2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

Advan Begović: Čovjek je bio i ostaće u fokusu svake proizvodne kompanije

Implementacija digitalnih tehnologija nameće se kao ključni faktor uspjeha firmi u današnjem i budućem poslovanju. Digitalne tehnologije omogućavaju stvaranje simbioze između vrlina ljudskih resursa i tehnologija. Naime, uposlenici preuzimaju kreativne i zahtjevne poslove koji doprinose ispunjavanju zahtjeva kupaca te doprinose razlikovanju na tržištu. Digitalne tehnologije, naspram tome, osiguravaju stabilnost internog procesa i oblikuju efikasno poslovanje, kazao je dr. sc. Advan Begović na nedavno održanom seminaru o temi Inovativni poslovni modeli u vremenu Industrije 4.0, koji je održan u okviru programa Go Digital in BiH, koji podržava Evropska unija.

Strastveni poduzetnik

Advan Begović završio je studij mašinstva i poslovnu administraciju na tehničkom univerzitetu RWTH Aachen u Njemačkoj, gdje je i doktorirao o temi inovativnih poslovnih modela. Zaposlen je u kompaniji Siemens Mobility i odgovoran za strategiju i razvoj poslovanja jedne poslovne jedinice, a angažiran je i kao poslovni konsultant u proizvodnoj industriji. S njim smo razgovarali o njegovom poslu, sličnostima i razlikama poslovanja u BiH i Njemačkoj te o digitalnoj transformaciji kompanija.

Advan Begović


– Godine 2017. dobio sam ponudu firme Siemens da se priključim toj kompaniji kao savjetnik generalnog direktora i tu funkciju sam obnašao godinu i po. Poslije toga sam preuzeo odjeljenje koje se bavi strategijom, business developmentom, odnosno poslovnim razvojem unutar kompanije Siemens Mobility, a to je odjeljenje koje vodim i dan-danas. Pored toga, i strastveni sam poduzetnik te sam iz tog razloga osnovao dvije kompanije u BiH, od toga sam u jednoj vlasnik, a u drugoj suvlasnik. Kompanije se bave modularnom gradnjom i digitalnim tehnologijama u automobilskoj industriji. Na pokretanje ovih kompanija sam izrazito ponosan jer sam na putu da pokažem da je istina ono što propagiram godinama, a to je da je područje BiH vrlo potentno, sa, prije svega, vrlo sposobnim i vrlo dobro školovanim kadrovima, te da BiH kroz svoj geostrateški položaj ima predispozicije da bude uspješno i prosperitetno društvo, istakao je Begović.

Trenutno je u svijetu trend lokaliziranja proizvoda, a BiH kroz svoj geostrateški položaj može postati proizvodna lokacija broj jedan za zapadnu Evropu

Dodao je da je činjenica da se bh. privreda i društvo u cjelini moraju transformisati.

– Moramo promijeniti svoj način razmišljanja da postanemo lokacija koja se ne fokusira samo na najniže cijene i koja se ne fokusira na outsourcing i lohn poslove koji se prebacuju iz zapadne Evrope nama, nego da moramo napraviti iskorak da inoviramo svoje procese u smislu da isto tako razvijamo svoje proizvode. Znači, nama je neophodno da u biti zatvorimo cjelokupni lanac da bismo postali konkurentni, jer fokusiranje samo na outsourcing i lohn poslove nosi veliki rizik, a to je da ako se sutra pojavi neko ko je strateški bolje pozicioniran od vas i ko ima konkurentsku prednost još nižih cijena, ta industrija će samo da se preseli njemu, naglasio je Begović.


image

Bio je predavač na seminaru u VTK-u BiH


Iz tog razloga, kako je kazao, industrija u BiH, ali i poduzetnici moraju razmišljati o tome koja je to dodatna vrijednost koju mogu da daju svojim kupcima i klijentima na zapadu ili na istoku.

– Moramo da radimo na tome da razvijamo svoje proizvode koji će biti razvijeni u BiH i najvećim dijelom tu i biti proizvedeni, dodao je on.

Rekao je i da kompanija kroz digitalizaciju postiže viši stepen produktivnosti i inovativnosti svojih proizvoda i procesa kako bi bila konkurentnija i kupcima ponudila dodatnu vrijednost koju ne nudi konkurencija.

– Tehnologije koje se ubrajaju u industrije 4.0 su te koje su ključne za budućnost ekonomija, kazao je Begović.

Naglasio je da je trenutna situacija paradoksalna jer s jedne strane imamo vrlo jake softverske kuće, vrlo jake kadrove koji izlaze iz IT industrije.

– S druge strane, posmatrajući industriju, mislim da mnogo toga još nije digitalizirano i da još digitalne tehnologije nisu ušle u naše proizvodne pogodne, što dugoročno može da bude manjkavost, da ne kažem eliminatorni faktor pri odabiru partnera i može da dovede do negativnih posljedica. Tako da bi moj poziv proizvodnim kompanijama bio da se otvore prema digitalizaciji, digitalnim tehnologijama, da se obogate kompetencijama koje do sada nisu imali klasično u proizvodnim firmama poput kompetencija softvera, IT-a i da jednostavno kroz taj interdisciplinarni pristup usvoje te tehnologije i primijene ih u svojim firmama, naglasio je Begović te dodao da industriji u BiH predstoje zlatna vremena ukoliko to budemo znali iskoristiti.


image

Zaposlen je u kompaniji Siemens Mobility


S obzirom na to da je i sam pokrenuo dvije firme u BiH, kaže kako je imamo mnogo negativnih mišljenja pri pokretanju biznisa u BiH.

Administracija

– Međutim, moje iskustvo je drugačije. Nisam vidio tu neke velike izazove i velike razlike naspram Njemačke, izuzev preglomazne administracije pri registraciji firme, to je išlo dosta sporo i to bi moglo da se ubrza, ali gledajući s druge strane, pokretanjem biznisa ovdje, dobili smo vrlo dobro školovane kadrove, vrlo motivisane mlade ljude koji žele napredak, koji žele da se ostvare u svojoj državi. To definitivno anulira ova negativna iskustva, tako da je moje iskustvo poslovanja u BiH zaista ekstremno pozitivno i svakoga ko misli ili planira neki poduzetnički poduhvat mogu da ohrabrim da ta destinacija bude definitivno BiH, poručio je Begović.

S obzirom na to da današnje društvo uvođenjem i primjenom novih tehnologija stremi tome da kreira pametne fabrike koje će praviti pametne proizvode, pitali smo Begovića koliko smo daleko od takvih fabrika.

– Vrlo vjerovatno će se kroz narednih 5-7 godina sigurno pojaviti pojedinačne firme ili kompanije koje su implementirale velike elemente digitalnih tehnologija u cilju kreiranja pametnih fabrika za pametne proizvode. Ali opet je tu ono što je bitno da se naglasi – čovjek će uvijek biti u centru djelovanja i u fokusu svake proizvodne kompanije, jer u konačnici svaki digitalizovani proces je toliko dobar koliko je dobar kadar ili čovjek koji stoji iza njega.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa