31-GODIŠNJI DRŽAVLJANIN BIH UZEO 7.000 EURA SOCIJALNE POMOĆI, PA OTIŠAO NA ODMOR

31-godišnji državljanin bih uzeo 7.000 eura socijalne pomoći, pa otišao na odmor

Naime, suđenje je počelo čuđenjem sudije Erika Nauta da optuženi ne zna ni riječ njemačkog, zbog čega je morao biti angažovan prevodilac. Naime, sudiji nije bilo jasno kako je mogao aplicirati za pomoć AMS, ako ne zna apsolutno riječ njemačkog. On je sudiji odgovorio da je vozio kamion, te da je uglavnom sarađivao sa “svojim zemljacima”, zbog čega nije imao potrebe da nauči njemački.

Kako prenose mediji, on nije znao da primalac pomoći od AMS ne smije na duže vrijeme da napusti Austriju.

Sudija mu je odgovorio da je riječ o vidu pomoći koja se isplaćuje kako bi se pomoglo ljudima u situacijama kada ostanu bez posla ili da se pomognu dok ne nađu drugi, ali svakako ne za finansiranje odmora van granica Austrije.

Danas je svjedočio i službenik iz AMS koji je potvrdio da je sa optuženim kontaktirao uvijek putem telefona ili e:maila te da je njegov njemački bio vrlo dobar.

-Nikada ne bih rekao da mu je potreban prevodilac”, rekao je službenik i kao dokaz pokazao sve mejlove koje je razmijenio s njim, dodavši da je on bio potpuno svjestan situacije u kojoj se nalazi. Optuženi je na sve to odgovorio da je mejlove pisala njegova supruga, nakon čega je u sve ovo uvukao i nju.

-Onda nju možemo smatrati saučesnikom”, rekao je tužilac Johanes Vinklhofer.

Kako prenose austrijski mediji, na sljedećem ročištu pojaviće se i njegova supruga.

The post 31-GODIŠNJI DRŽAVLJANIN BIH UZEO 7.000 EURA SOCIJALNE POMOĆI, PA OTIŠAO NA ODMOR first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju