2.7 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

Zukić: Zašto ne bismo probali da svi budemo u vlasti?

(Patria) – Izvršnu vlast imenuju predsjednik i potpredsjednici FBiH i to je preduvjet da bismo imali imenovanu Vladu. Utvrđeni su prijedlozi za predsjednika i potpredsjednike FBiH i sad imamo proceduru koja nije nimalo jednostavna. Višeslojna je i podrazumijeva nekoliko nivoa.

Izjavio je to gostujući u jučerašnjem izdanju Rezimea Federalne televizije predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Muamer Zukić.

Zukić navodi da je politički preduslov politički dogovor koji će imati potreban kapacitet na svim nivoima, te da u ovom momentu bez SDA i DF-a to ne bi bilo moguće.

– Teško je kazati ko diktira formiranje vlasti. Svi na neki način daju svoj doprinos. Mi imamo jedan politički projekat koji je u javnosti etabliran, tako su sami sebe nazivali, kao Osmorka koji, evo, prolazi kroz određene poteškoće i očigledno je u nekom pretkolapsnom stanju i teško bi bilo reći da će iz tog kruga nego voditi procese, posebno kad se uzme u obzir broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, broj delegata u državnom Domu – govori Zukić.

Prema njegovim riječima, taj paket, taj politički aranžman u Domu naroda ima jednu ruku – nosilac ili kičma te Osmorke SDP nema nijednu. Ali, dodaje, ono što je suštinski važno je da dođemo do potrebnih kapaciteta, do potrebnih koalicija koje će osigurati nesmetano i formiranje i funkcioniranje vlasti.

Također ističe da SDA od početka razgovara sa svima koji participiraju u vlasti – sa nekima više, sa nekima manje.

– I sve vrijeme je naša ruka pružena, smatramo da je to odgovorno u ovom aktuelnom trenutku u našoj državi. Smatramo da treba svima da damo priliku da formiramo jednu stabilnu vlast. Stabilna većina je uglavnom široka većina, u smislu broja parlamentaraca, delegata koji su uključeni u taj jedan paket – naglašava Zukić.

Potcrtava da razgovori koje SDA vodi idu u pravcu da se osiguraju kapaciteti na svim nivoima vlasti.

– Neki nas sami kontaktiraju koji su dio te Osmorke koja prolazi jednu fazu koja će u narednim danima, vjerujem, značiti i okončanje tog projekta. U tom smislu vjerujem da svi ovi partneri mogu biti interesantni kako bismo postigli tu neku širinu. Neki od njih su i naši tradicionalni partneri. DF je naš stabilan partner s kojim sve vrijeme držimo korektan, stabilan odnos – govori Zukić.

Kako navodi, kada je u pitanju Dom naroda, SDA je podržala kandidata koji dolazi iz reda Stranke za BiH, i to je znak, tvrdi, signal razgovaranja, uspostavljanja već nekih partnerskih odnosa.

– Mi smo sa SzBiH i u TK u aktuelnoj vlasti i imamo pozitivna iskustva. NES je pokazao jednu ozbiljnost, jedan državnički odnos kad je izašao iz državne koalicije koja je podrazumijevala neke procese koji nisu u korist BiH – poručio je.

Ocjenjuje da aktuelna Osmorka ne može osigurati ni kvorum za održavanje sjednica Doma naroda, te da bi bilo nemoguće funkcionirati. A kada je riječ o SDP-u, kaže da SDA od početka nije nikoga isključivala.

– Nismo govorili famozno nikada s ovim, nikada s onim. SDP sigurno sa sobom nosi jednu poslaničku širinu zato što ima značajan broj predstavnika u domovima i to valja uzeti u obzir. Naravno, to ima i neku svoju drugu stranu medalje. Mi ćemo donositi odluke na nivou organa stranke. Osmorka je pokazala jedan servilan odnos u odnosu na neke antidržavne politike i to bi bila ključna razlika u programu u kojem bi učestvovala SDA – kaže Zukić.

Dodaje kako ne isključuje mogužnost da to bude i SDP, dok je u TK već bilo nekih kontakata.

– Ulaskom SDP-a u vlast u Tuzlanskom kantonu, ne znam ko bi bio opozicija. Bili bismo svi u vlasti. To još nismo probali. Svašta smo u ovim nekim političkim kombiniranjima probali, nismo probali tu varijantu u kojoj smo svi u vlasti. Ne isključujem ni tu mogućnost, ali to može samo biti da bude dirigirano sa nivou Federacije i države – mišljenja je Zukić.

Na pitanje ima li za SDA nepoželjnih partnera i šta je s NiP-om, odgovara: "SDA je spremna razgovarati sa svima. Naravno, to ne podrazumijeva i dogovor sa svima. Nama je cilj da imamo stabilnu većinu. Dakle, nema onih koji su apsolutno nepoželjni."

Naglašava da je važno da patriotski front bude u institucijama.

– HDZ, s obzirom na svoj poslanički kapacitet, je praktično nezaobilazan. Ako želite formirati vlast na ovom nivou i ta vrsta razgovora mora postojati. Mi imamo iskustva rada i djelovanja sa HDZ-om, više nego što ih ima Osmorka – zaključio je Zukić.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa