Ženska Mentorska Mreža – korak bliže ka ravnopravnijem položaju žena

Obraćanjima inicijatorica programa, Sanele Pašić i Sabine Softić, zvanično je započeo drugi ciklus vodećeg mentorskog programa za mlade poslovne žene. Osnovna namjera programa je ukazati na postojeći neravnopravan status žena u poslovnom svijetu, te kroz mentorstvo, kao jedan od značajnih faktora koji pospješuju karijerni razvoj, pozitivno uticati na smanjenje te neravnopravnosti. 

„Prošle godine u ovo doba krenuli smo hrabro u namjeri da osposobimo generaciju budućih menadžerica koje će doprinositi razvoju ekonomije, ali i mijenjati percepciju uloge žene u poslovnom svijetu. Danas nastavljamo istu priču sa novom grupom mladih žena sretni jer je priča o mentorstvu, ali i generalno ravnopravnosti žena postala puno aktuelnija tema, te da smo pokrenule i značajne pomake u praksi“, istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od utemeljivačica Ženske Mentorske Mreže.

„Veliko interesovanje za učešće u Ženskoj Mentorskoj Mreži pokazatelj nam je da je program veoma koristan. Uspješne i perspektivne žene koje imaju snagu i potencijal da donesu pozitivnu promjenu u naše društvo su učesnice programa i iz tog razloga sam izuzetno ponosna što već drugu godinu za redom organizujemo ovu inicijativu. Drago mi je vidjeti da u cijeloj zemlji imamo veliki broj mladih žena zainteresovanih za lično napredovanje koje su svjesne pozitivnog utjecaja Ženske Mentorske Mreže“, izjavila je Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH, koji je partner ovogodišnje Ženske Mentorske Mreže, istakla je zadovoljstvo što će nova generacija djevojaka i žena dobiti podršku i poticaj da same odrede svoj životni put. „Ponosna sam što mi žene možemo pomoći jedne drugima i sopstvenim iskustvom pokazati da zajedno možemo ostvariti sve i promijeniti svijet na bolje. Naši ciljevi su ostvarivi, što se vidi i na primjeru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija koji je globalno ostvario puni paritet žena i muškaraca na liderskim pozicijama“, rekla je Nedera dodajući da UNDP u BiH nastavlja predano raditi na osnaživanju djevojčica, djevojaka i žena kroz niz programa i projekata sa domaćim i stranim partnerima.

I ove godine program je okupio 100 učesnica, od čega 50 iskusnih poslovnih žena koje zauzimaju vodeće pozicije u svojoj branši, te 50 mladih poslovnih žena koje učešćem u ovom programu žele steći znanja koja će im olakšati karijerni uspon. Tokom prvog dana edukacije učesnice programa imaju priliku saznati više informacija o ulozi žena u biznisu i značaju networkinga, greškama koje žene čine u svom karijernom razvoju, te razvojnom putu karijere.

Partner projekta je UNDP, a podršku realizaciji pružili su UNFPA, EFSE i OSCE.

Objava Ženska Mentorska Mreža – korak bliže ka ravnopravnijem položaju žena pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

drugi upravo čitaju