16 C
Sarajevo
Sub, 09, 22

Zeničani lakše do posla: Poznato na koji način

U okviru Projekta iSKOrak – Partnerstvo za radna mjesta, koji se finansira u sklopu projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza II (LEP II), u Zenici su potpisani ugovori o partnerstvu.

Partneri

Ugovori su potpisani između Grada Zenica i 12 projektnih partnera i to Zeničke razvojne agencije ZEDA, Službe za zapošljavanje ZDK-a, JU Srednja mješovita škola Mladost, JU Mješovita srednja industrijska škola, Omladinskog udruženja Reaktiviraj (REAKTIV), Općine Breza, Orlando-Samel-Namještaj d.o.o. Zenica, Boha d.o.o. Zenica, Bega-komerc d.o.o. Zenica, “Braća Karić” d.o.o. Zenica i “Arel” d.o.o. Zenica.

Realizacijom projekta iSKOrak osiguraće se kreiranje i provedba programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada.

Direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA i koordinator projekta iSKOrak Senad Pašalić kazao je da je projekt dizajniran u saradnji sa privrednicima te predstavnicima Službe za zapošljavanje ZDK-a.

Teško je naći radnika koji želi da radi i da se dodatno školuje, da uradi prekvalifikaciju, kaže Pešić

– Projekt smo kreirali u saradnji sa partnerima, a u cilju sagledavanja potreba privrede. Tako će u saradnji sa dvije srednje škole biti održani programi prekvalifikacije i dokvalifikacije, a sve u skladu sa potrebama koje su privrednici iskazali u ranije provedenom istraživanju, rekao nam je Pašalić, dodavši da je radna snaga, pogotovo obučena, prijeko potreba bh. tržištu rada, te je izrazio nadu da će kroz projekt obuke proći najmanje 60 zaposlenih.

Dodao je da je također planirana podrška u pokretanju startup firmi, te se očekuje pokretanje najmanje šest startupova.

– Služba za zapošljavanje ZDK-a će, preko Biroa rada Zenica, pomoći glavnim implementatorima projekta da pronađu sa svoje evidencije adekvatnu radnu snagu za koju je potrebno uraditi prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, kako bi se u budućnosti nezaposlene osobe lakše snašle na tržištu rada te stekle veće kompetencije pri traženju posla, kazao je direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.

  Kraj Bloka 7: Kinezi nisu ispoštovali ugovor, slijedi raskid

Pomoćnik direktora Srednje mješovite škole Mladost Zenica Neldin Trako najavio je kako će, u sklopu ovog partnerstva, raditi obuku za dva zanimanja.

Dva zanimanja

– U pitanju su prekvalifikacija radnika i obrazovanje odraslih. Nadamo se da će ovo imati efekt te da će se barem neko zaposliti. Planirano je da radimo prekvalifikaciju za armirce-betonirce i stolare, dodao je Trako.

Projekt iSKOrak vrijedan je 479.214,14 KM, finansira se sredstvima EU, a realizira ga Međunarodna organizacija rada (MOR) u BiH.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa