-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

Žene u Budvi preuzele Skupštinu

Žene u Budvi preuzele Skupštinu

Prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da u jednom parlamentu više od polovine predstavnika građana budu žene, dogodilo se u Budvi – u Skupštini opštini Budva predstavnice ljepšeg pola čine 17 od 33 odbornička mandata i time su zvanično preuzele na sebe odgovornost donošenja ključnih odluka za budućnost metropole turizma.

Decenijama unazad u Crnoj Gori politika je bila dominantno muška djelatnost, što je sada Budva opovrgla.

U budvanskom parlamentu Demokratski front prednjači – od 18 odborničkih mandata čak 12, ili dvije trećine, čine žene. Važeći Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da na izbornoj listi bude trećina žena, što su formalno partije poštovale, ali nikada do sada, kao na minulim loklanim izborima žene na pojedinim listima, poput DF-a, nijesu činile okosnicu.

Čast da vodi parlament, kojo će po svoji prilici ostati upisan kao prvi po broju žena u Crnoj Gori, pripao je Nikoli Jovanoviću, koji u razgovoru za “Vijesti” ističe da u sadašnjem sastavu budvanskog parlamenta većinu odbornika čine pripadnice ljepšeg pola.

”U sazivu koji je konstituisan 18. novembra, od ukupno 33 odbornička mjesta, njih 17 zauzimaju žene, odnosno više od polovine. One ukupno čine 51,51 odsto današnjeg parlamenta i vjerujem da je to potvrda da u Budvi postoji politička i svaka druga volja da se afirmišu prava žena i osnaži njihova politička i društvena uloga. Kao što vidimo, u ovom slučaju, možemo da kažemo da je današnji parlament većinski ženski što će po mom uvjerenju dati veći kvalitet u radu i dodatno unaprijediti naš rad”, naglasio je Jovanović.

  VUČIĆ IZ OSLA ŠOKIRAO NACIJU: BROJIM DANE KAO U VOJSCI, TAMAN KAD SE MISLIO DA ĆE UKRAJINA POBIJEDITI RUSI SU POČELI BOLJE DA RATUJU, ZVAO SAM PIKSIJA

Kako navodi, njemu je lično “posebna privilegija što će predsjedavati skupštinskim sazivom gdje će glavnu riječ voditi pripadnice ljepšeg pola”.

”Ponosan sam na činjenicu što smo dokazali da smo otišli mnogo koraka ispred u odnosu na ono što je zakonska obaveza kojom je propisano da su žene zastupljene sa kvotom od jedne pripadnice na svaka četiri mjesta na izbornim listama. Sada imamo situaciju u Budvi da je na svakom drugom odborničkom mjestu u lokalnoj skupštini žena i mislim da je to do sada nezabilježena situacija u političkoj praksi Crne Gore”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, to je posljedica činjenice da su na izbornoj listi “Milo Božović – Budva na prvom mjestu! DF” žene bile zastupljene u procentu od 54,54 odsto.

”Zbog većinske podrške građana koju smo dobili, žene su dominantne u lokalnom parlamentu. Što se našeg odborničkog kluba tiče, od 18 odbornika 12 mandata pripada ženama, odnosno 66,66 odsto odborničog kluba Demokratskog fronta u Budvi čine žene. To je po mom mišljenju najbolji dokaz demokratičnosti, progresa i inovativnosti naše izborne liste i superiornost politike razvoja koju smo ponudili građanima”, naglasio je Jovanović.

Tako će u budućem četvorogodišnjem mandatu Demokratski front predstavljati odbornice Marijana Božović, dr Mirjana GregovićJelena Miković RadovićMarija Franeta, Sanja Vujović, Milica Babić, Slađana Nedović, Milica Radonić, Milena Perović, Kristina Rafailović, Bojana Pićan i Anđela Goranović. Koaliciju okupljenju oko Demokratske partije socijalista zasada predstavljaju odbornice DPS-a Dragana MitrovićMaja Miljanić, kao i Milica Petričević iz SD, dok od četvoro odbornika Demokrata dvije su odbornice, i to Slavica Maslovar i Dragana Kažanegra Stanišić.

  IFIMES: ZAPADNI BALKAN 2022 – IZMEĐU BERLINSKOG PROCESA I OTVORENOG BALKANA

Imajući u vidu da odbornički klub SDP-a koji broji dva odbornička mandata uskoro bi trebalo da predstavlja i jedna pripadnica ljepšeg pola, to će broj žene u budvanskom parlamentu biti 18.Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija koji imaju po jednog odbornika, zastupaju muškarci.

vijesti25/press

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa