17.7 C
Sarajevo
Sub, 06, 22

ŽENE KOJE PRESTANU PUŠITI TEK TOKOM TRUDNOĆE MOGU NAŠTETITI BEBI

Pušenje prije i poslije trudnoće dovelo je do manjih fetusa u 20. sedmici i manjih beba, pokazuje studija provedena u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Studija, koja je u srijedu objavljena u Human Reproduction, jednom od vodećih svjetskih časopisa o reproduktivnoj medicini, pratila je 689 žena koje su bile trudne između 2010. i 2018. godine.

Istraživači su otkrili da je do desete sedmice trudnoće razvoj embrija kasnio za skoro jedan dan kod žena koje su pušile deset ili više cigareta dnevno u odnosu na nepušačice i za 1,6 dana kod pušačica koje su zatrudnjele putem vantjelesne oplodnje.

Autor studije Melek Rousian je rekao da rezultati naglašavaju važnost prestanka pušenja prije začeća i da se napori da se ženama pomogne da prestanu pušiti trebaju fokusirati na ovaj vremenski okvir.

  • Ako je moguće, žene bi trebalo da prestanu pušiti od samog trenutka kada planiraju da zatrudne, ali u svakom slučaju uvijek je dobro prestati pušiti, posebno u bilo kojoj fazi trudnoće – naglasio je.

Pušenje ne utječe samo na rast embriona tokom trudnoće i na porođajnu težinu, već i na razvoj embriona već u ranim fazama trudnoće, naglašava se u istraživanju.

PROČITAJ  Zašto građani ne mogu sebi uplaćivati staž na iznos viši od 259,93 KM kako bi imali veće mirovine?

Istraživači sada proučavaju različite načine kako pomoći budućim roditeljima da prestanu pušiti kroz konsultacije licem u lice, naknadne posjete i digitalne intervencije.

Doktor Rousian je dodao: “Zbog toga je period perikoncepcije važno područje istraživanja, jer mnogi budući roditelji nisu svjesni prisutnosti embriona u razvoju u ranim danima kada trudnoća još nije potvrđena.”

hayat.ba

-Click Here To Join Native Media

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa