15.5 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

ZBOG OPASNE STVARI NA TIKTOKU, SVE VIŠE DJECE ZAVRŠAVA NA PSIHIJATRIJI: RODITELJI UPOZORENI NA NEŠTO UŽASNO

 Sada se pojavio jedan još opasniji: pretrčavanje autoputa ispred kamiona.

  • Javlja kuma psihoterapeut da je zvala majka tinejdžerke koja je saznala da se spremaju za TikTok izazov pretrčavanja autoputa ispred kamiona! Zaustavljajte, planetu, Internet, sve! – glasio je tvit jedne uplašene majke.

Roditelji su se, naime, priznali da se obraćaju stručnjacima za mentalno zdravlje.

ZBOG OPASNE STVARI NA TIKTOKU, SVE VIŠE DJECE ZAVRŠAVA NA PSIHIJATRIJI: RODITELJI UPOZORENI NA NEŠTO UŽASNO
  • Moja kćerkica je na psihijatriskom liječenju zbog TikTok-a i zavisnosti od interneta koja je otišla u krajnost. Ovome se mora stati na put! Najopasnije je što većina roditelja ne vjeruje da su nam djeca u ozbiljnoj opasnosti. jDečija psihijatrija je puna – pisalo je u jednom komentaru.

Nastavak istog otkrio je da se problem tiho i neprimetno ušunjao, te da su roditelji kasno primijetili da njihova 16-godišnja kćerka pati od zavisnosti.

Ovo je bio povod da pitamo psihologa kako prepoznati na vrijeme da naša djeca imaju problem koji može biti veoma ozbiljan i opasan.

  • Ne možemo konstantno špijunirati djecu, niti možemo kontrolisati svaki njihov postupak ili interakciju. Možemo pokušati, ali to nije ni zdravo, ni preporučljivo. Jedino što roditelji mogu je da se što aktivnije uključe u život svog djeteta, da otvoreno i bez osude razgovaraju sa njim i da ga pitaju: “Pokaži mi šta pratiš na mrežama?”. Edukujte se o tome kako mreže funkcionišu, kakve sadržaje možete naći i razgovarajte sa djecom o tome. Otkrijte čemu im služe društvene mreže i telefon – izjavio je psiholog Leo Ivanišević.

Dodao je, zatim, da djetetov način upotrebe društvenih mreža može dati odgovor o njegovom psihičkom stanju i emotivnom zdravlju.

  • Opšte emotivno zdravlje i zrelost vašeg djeteta se ogleda u njegovom cjelokupnom ponašanju, pa i u njegovoj upotrebi mreža. Zbog toga, oduzimanje telefona i rigidna kontrola nisu način da se riješi ili spriječi problem. Da, to će dijete spriječiti da koristi društvene mreže, ali neće otkloniti uzrok problematičnog ponašanja koji ne leži u samim mrežama, koliko leži u porodici, neposrednom okruženju, načinu odrastanja i vaspitanju – smatra sagovornik i naglašava da djeca mogu da osjete kada im nešto ograničavate samo da “vas ne bi boljela glava” ili “da drugi ne bi pričali” i da će u tom slučaju pronaći način da ne bude uhvaćeno, te da se zato preporučuje da se uspostavi povrenje, otvoren odnos i podrška.
ZBOG OPASNE STVARI NA TIKTOKU, SVE VIŠE DJECE ZAVRŠAVA NA PSIHIJATRIJI: RODITELJI UPOZORENI NA NEŠTO UŽASNO

Tinejdžeri koji su u procepu između djetinjstva i odraslog doba nerijetko su nesigurni i proganja ih osjećaj odbačenosti, zbog čega najčešće se bore sa mislima i emocijama da su manje vrijedni. Jedna od učestalijih intruzivnih misli je suicidalna. Iako ju je teško ustanoviti kao roditelj, postoje vidljivi signali i obrasci koji se ponavljaju ili predugo traju.

  • Ukoliko dijete odjednom jede previše ili odbija hranu, ukoliko spava previše ili ne spava dovoljno, ukoliko više ne radi stvari koje su mu pričinjavale radost, ukoliko je počelo da se zatvara u kuću i izoluje od svijeta, ukoliko poklanja drugima njemu jako važne predmete – sve ovo mogu biti znaci za uzbunu – posebno ističe psiholog.

Važno je da budemo upućeni koji su to izazovi koji mogu biti veoma opasni, vrlo često sa smrtnih ishodom, a koji se zadaju na izvršavanje djeci i tinejdžerima.

ZBOG OPASNE STVARI NA TIKTOKU, SVE VIŠE DJECE ZAVRŠAVA NA PSIHIJATRIJI: RODITELJI UPOZORENI NA NEŠTO UŽASNO

Aplikacije za nadzor na internetu

Aplikacija SecureTeen Parental Control, koju besplatno možete da skinete na Google play prodavnici, omogućava vam kontrolu uređaja koji koriste Android operativni sistem. Samo je instalirajte na djetetov uređaj i možete da pratite šta dete radi na internetu, koje aplikacije koristi, kuda se kreće, koga poziva ili ko ga zove, kao i to s kim se dopisuje. Možete i blokirati neke aktivnosti.

Aplikacija Kids Place – Parental Control funkcioniše na principu “profila”. Možete da odredite šta vaše dijete može ili ne može da koristi i tako kreirate profil. Kada se aktivira profil, dijete će moći da koristiti telefon samo onako kako ste vi zamislili. Postoje već spremni profili koje možete izmijeniti po vašoj želji. Ova aplikacija je pogodna za manju djecu.

Aplikacija Screen Time Parental Control je idealna za roditelje koji žele na vrijeme da naviknu svoju djecu koliko će vremena moći da koriste telefon ili određenu aplikaciju. Pomoću Screen Time Parental Control roditelj može da ograniči vrijeme korištenja neke aplikacije.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa