Zavisnost od mobilnog telefona smanjuje produktivnost: Ovdje je praktično rješenje

Pod naslovima se ističu prijetnje društvenih medija koje se pojavljuju na naslovnim stranicama. Diskusije o zabranama TikToka zbog veza sa kineskom ili drugim državnim vladama koje regulišu društvene medije privlače pažnju širom zemlje. Iako se trenutno razgovara o sigurnosti i mentalnom zdravlju mladih, istina je da i stariji Amerikanci pate od zavisnosti od telefona kao i mnogi tinejdžeri, posebno na poslu.

Prosječna odrasla osoba provodi više od četiri sata dnevno na svom telefonu, a većina tog vremena je nekorisna. To je skoro 40% radnog dana ako radite puno radno vrijeme. Prema Ejmi Blankson, suosnivaču instituta Digital Wellness, odrasli primaju prosječno 237 notifikacija dnevno od raznih aplikacija. Ova fragmentacija pažnje može smanjiti duboku koncentraciju, uticati na produktivnost i kreativnost. Prema profesoru informatike Kela Njuporu sa Univerziteta Džordžtaun, ukupni ekonomski gubitak zbog ove zavisnosti od pametnih telefona može biti ogroman.

Većina mjera za smanjenje zavisnosti od telefona se fokusira na ograničavanje pristupa telefonima i društvenim medijima, što je previše pojednostavljeno. Nedavna studija objavljena u Psychological Reports sugeriše da jednostavna zabrana platformi ne rješava osnovne probleme usamljenosti i niskog samopoštovanja povezanih sa društvenim medijima. Umjesto potpunog ukidanja, umjerenost može pomoći u izgradnji zdravijeg odnosa sa tehnologijom, povećavajući sreću i produktivnost.

BePresent se zalaže za praktičan pristup zavisnosti od telefona, umjesto samih zabrana. Koristi psihološke tehnike koje društvene mreže koriste kako bi povećale angažovanost, motivišući korisnike da njeguju zdrav odnos sa svojim telefonima. Ovaj pristup može pomoći u povećanju produktivnosti i održavanju fokusa tokom radnog dana.

Izvor: ( investitor.me / Javno.ba )

drugi upravo čitaju