Razlog tome je što se ljudi obično ne pridržavaju navika koje prate zdravu ishranu, već samo konzumiraju hranu koja se smatra zdravom. Evo četiri uobičajena razloga zbog kojih možete dobiti na težini, iako se hranite zdravo.
Previše kalorija
Kada pređete na zdraviju ishranu, obično zamijenite nezdravu hranu orašastim plodovima, maslacem od orašastih plodova, granolom, krekera od žitarica i nekim zdravijim desertima. Iako ova hrana može biti zdrava, bogata je kalorijama i može poremetiti vaše napore za kontrolu težine. Bolji izbor su voće, povrće, humus i proteinski shake.
Neravnoteža masti, proteina i ugljikohidrata
Masti su važne za održavanje zdravlja. Važno je unositi zdrave masti koje se mogu naći u avokadu, maslinovom ulju, orašastim plodovima i čak nekim životinjskim mastima. Ipak, treba paziti na količinu masti u ishrani, jer unos prevelike količine može biti štetan. Isti princip vrijedi i za proteine i ugljikohidrate u ishrani.
Ne jedete dovoljno povrća
Ravnoteža između visokokalorične i niskokalorične hrane je ključna za zdravu ishranu i održavanje zdrave težine. Povećajte unos povrća kako biste postigli ovu ravnotežu.
Previše prerađene hrane
Pakirana i pripremljena hrana, čak i zdrava ili organska, može biti kalorična. Najbolje je pripremiti vlastitu hranu kako biste imali kontrolu nad sastojcima i omjerima. Prerađenu hranu konzumirajte umjereno.
(24sata.info)
Članak Zašto se neki ljudi debljaju čak i kada su na zdravoj ishrani prvo se pojavio na 24sata.ba.
Izvor: ( 24sata.info / Javno.ba )