back to top

ZAŠTO JE BRESKVA DLAKAVA? – Zanimljivosti dana

Ako vas zanima zašto su breskve dlakave ili breskve dlakave, onda ste na pravom mjestu!? Narančasto koštuničavo voće – breskva(e) poznato je po tankom sloju sitnih dlačica koje prekrivaju njegovu vanjštinu….

Bez obzira uživate li u baršunastoj koži ili je radije gulite, možda se pitate zašto su breskve uopće razvile ovu jedinstvenu osobinu – “dlakavost”

Dok neke biljke koriste trnje i otrov kako bi pasivno odvratile predatore, breskve uzvraćaju udarac dlačicama.

Prema svim receptima, insekti su iritirani finim čekinjama i stoga neće dugo ostati nakon slijetanja na voće. To ih sprječava da naprave obrok od mekog zalogaja ukusnog za ljude ili polažu jaja u breskvu

Osim za suzbijanje štetočina, breskvina dlaka je prirodni konzervans. Ista nježna koža i meso koje breskve čine osjetljivima na gladne kukce također ih izlaže opasnosti od truljenja pod određenim okolnostima.

Budući da voda potiče bakterije, višak vlage na hrani može ubrzati kvarenje. Sitne dlačice na breskvi usporavaju ovaj proces skupljajući kapljice kondenzacije i držeći ih podalje od kožice ploda, a breskva zauzvrat ostaje ukusna i čvrsta još neko vrijeme.

Za razliku od mnogih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, moderne breskve nisu rezultat selektivnog uzgoja. Fosilizirane koštice pronađene u Kini sugeriraju da su breskve slične onima koje danas jedemo rasle bez ljudske intervencije u kasnom pliocenu.

To ne znači da se kulturom u novijoj povijesti nismo bavili. Nektarine su samo vrsta breskve koju smo uzgojili da bude glatka, i kao rezultat toga su osjetljivije na prijetnje.

Ali čak i s verzijama bez dlačica na tržištu, još uvijek postoji potražnja za pahuljastim breskvama koje u prirodi cvjetaju milijunima godina.

Izvor: Zanimljivosti dana

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

zašto je breskva dlakava? - zanimljivosti danazašto je breskva dlakava? - zanimljivosti dana


zanimljivostidana.com

drugi upravo čitaju