Iako domaćice danas češće posežu za gotovim kolačima, ovaj jednostavni recept ostao je među omiljenim kod Banjalučana, a recept se zadnjih godina proširio po cijelom svijetu. Brzo, jednostavno i s mirisom djetinjstva.
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
šoljica (2 dcl) šećera
šoljica brašna
šoljica griza
šoljica oraha(mljevenih)
šoljica ulja
šoljica mlijeka
1 prašak za pecivo
Zaljev
2 šoljice šećera
2 šoljice vode
I još
2 šlag kreme od vanilije
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodavati ostale sastojke i lagano mutiti.
Smjesu izliti u podmazan pleh 25×30 i peći oko 20 minuta na 180 stepeni, pa još 10 minuta na 150stepeni. Čačkalicom provjeriti je li biskvit pečen.
– Za to vrijeme skuhati zaljev od navedenih sastojaka, te još vruć kolač zaliti vrućim preljevom.
– Umutiti šlag kreme prema uputi na vrećici te premazati ohlađen kolač.
BONUS VIDEO: