SASTOJCI:
250 g šećera
200 ml vode
200 g maslaca
300 g mljevenog neslanog kikirikija
300 g mljevenog keksa
100 g čokolade
Za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja
PRIPREMA:
U šerpu sipajte vodu i šećer da biste dobili sirup, potrebno je da ključa na tihoj vatri 45 minuta. Nakon toga, u vruć sirup dodajte maslac isjeckan na kockice i miješajte da se otopi. Zatim sipajte kikiriki i keks i miješajte da se sve sjedini u kompaktnu smjesu. U činiji otopite čokoladu za kuvanje, te u nju stavite jednu trećinu dobijene smjese i promiješajte da se sastojci sjedine. Ostatak svijetle smjese podijelite na dva dijela. Manji pleh (20 x 20) obložite streč folijom pa sipajte prvu polovinu svijetle smjese. Dobro je utapkajte kašikom te preko nje stavite tamnu smjesu i utapkajte i nju. Preko tamnog dijela stavite i drugi dio svijetle smjese, poravnajte i dobro pritiskajte kašikom kako bi se sve lijepo sjedinilo. Za glazuru čokoladu sa uljem otopite na pari i prelijte preko kolača.
BONUS VIDEO: