2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

Zaposlenici Mete primali su mito i hakerima davali pristup korisničkim računima Facebooka i Instagrama?

Svi kojima je Facebook ili Instagram iz nekog razloga zaključao pristup profilima ili im je neko oteo profile znaju koliko je teško ponovno dobiti pristup svom računu. U slučaju influencera s velikim brojem pratitelja, blokada pristupa ili otimanje računa negativno se odražava i na njihovo financijsko stanje jer ovise o broju sponzorskih objava.

Dok većina taj problem mora riješiti putem korisničke službe ove društvene mreže, neki su pronašli brži, ali i ilegalan način s kojim su uspjeli vratiti, odnosno odblokirati svoj profil.

Kontaktirali su zaposlenike Facebooka, odnosno Mete koji su im putem svojih administratorskih ovlasti i pristupom posebnom internom alatu uspjeli odblokirati profil. No neki su zaposlenici nisu stali samo na tome, već su za određenu novčanu naknadu, otimali profile i prodavali ih hakerima.

U jednom slučaju vanjski suradnik s kojim je suradnja prekinuta 2021. godine tako je pomagao u otimanju profila na Instagramu.

Jednom kada hakeri pristupe profilu korisnika, imaju brojne mogućnosti – od pristupa privatnom sadržaju i porukama,mogu objaviti neprimjereni sadržaja na tom profilu kako bi se osramotio korisnik ili ih ucjenjivati i tražiti novac za ponovni pristup svom profilu.

Drugi zaposlenik, koji je također otpušten te je Meta protiv njega podigla tužbu pomogao je u oporavku najmanje 20 profila članova svoje porodice i prijatelja. Američki mediji spominju i slučaj jednog modela koja na Instagramu ima više od 650 hiljada pratitelja i ona je platila posredniku 7 hiljada dolara kako bi se njen profil što prije otključao.

  SDA i Kristijan Golubović jedine su dvije pojave koje se javno hvale kriminalnim radnjama koje nisu počinili

Zaposlenici Mete u takvim slučajevima najčešće koriste alat Online Operations koji je namijenjen samo za oporavak računa javnih i slavnih osoba te poslovnih partnera. S tim se alatom problemi s profilima brzo rješavaju, no u nekim slučajevima, dakle, došlo je i do njegove zloupotrebe te je iskorišten za otimanje korisničkih profila, prenosi Tech Spot.


www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa