5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

Zanimljivi SVEMIRSKI KATAPULT “SpinLaunch” blizu realizacije!

Inovativni i zanimljivi sustav za lansiranje svemira (svemirski katapult) “SpinLaunch” dizajniran za katapultiranje tereta u svemir pri brzinama od 8000 kilometara na sat dobio je još 71 milijun dolara pomoći…

Sustav “SpinLaunch”, (izgleda kao neka velika praćka) koji je NASA već podržala, do sada je prikupio već više od 150 milijuna dolara u svrhu komercijalizacije tehnologije.

S ovom “velikom praćkom” NASA bi mogla katapultirati teret u svemir kroz inovativni sustav lansiranja koji se nada dramatično poboljšati dostupnost svemira.

Američka svemirska agencija udružila se s kalifornijskim startupom SpinLaunch kako bi razvila Suborbital Accelerator Launch System, nadajući se da će prvi orbitalni probni let izvesti već 2025. godine.

Lanser radi rotirajući krug (ruku) od karbonskih vlakana brzinom do 8000 kilometara na sat (5000 mph) unutar čelične vakuumske komore promjera 91 metar. Hipersonična brzina tjera raketu-nosač sa satelitom u nebo, omogućujući mu da dostigne orbitu puno brže od konvencionalnih raketa.

Shema svemirskog katapulta SpinLaunch
Shema svemirskog katapulta SpinLaunch

Nakon što se nađe iznad stratosfere, teret koristi malu količinu potiska kako bi osigurao konačni potisak za postizanje potrebne pozicije u orbiti.

SpinLaunch je izveo prvi testni let svog lansirnog sustava u listopadu 2021. u Spaceport America u Novom Meksiku. Objekti su od tada bacani u nebo brzinama većim od 1600 km/h, iako nijedan još nije stigao u orbitu.

“Kroz ova svemirska rješenja po principu “ključ u ruke”, SpinLaunch pomaže korisnicima eliminirati ograničenja u pogledu troškova, vremena i složenosti koja trenutačno pokreću poslovne modele vezane uz svemir – u konačnici pružajući jeftiniji, skalabilni pristup prostoru”, navodi SpinLaunch u izjavi.

  50.000 ljudi širom svijeta gledalo je bosanske kauboje koji u jednoj noći napasaju najviše krava u BiH...

Ova metoda, kako tvrdi SpinLaunch, bit će mnogo jeftiniji jer eliminira 70% goriva i infrastrukturnih zahtjeva tradicionalnog lansiranja rakete. Također je ekološki prihvatljiviji, prenosi Independent

„Misija SpinLauncha je svijetu donijeti jeftin i održiv pristup svemiru. Napravili smo veliki korak u tom smjeru dovršetkom našeg 33-metarskog suborbitalnog masovnog akceleratora. Preuzimamo tehnički rizik dok pripremamo put za izgradnju našeg potpunog orbitalnog lansirnog sustava,” objasnio je Jonathan Yaney, osnivač i izvršni direktor SpinLauncha.

SpinLaunch također radi na satelitima optimiziranim za svoj sustav lansiranja, koji će imati kapacitet lansiranja do 200 kg u orbitu. Tvrtka kaže da je njezin sustav za lansiranje dizajniran za izvođenje do 10 lansiranja dnevno i 2000 godišnje, što znači da će pomoći zadovoljiti sve veću potražnju za uslugama lansiranja.

Kako to izgleda kada se svemirski teret izbaci iz velike “svemirske praćke”, odnosno svemirskog katapulta “SpinLaunch”, pogledajte u videu:

Izvor: Zanimljivodana.com

Molimo online portale. Ako kopirate originalni članak s naše stranice, NAVEDITE NAS KAO IZVOR. Hvala!

zanimljivostidana.com

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa