13.8 C
Sarajevo
Uto, 09, 22

Zajedničko saopštenje sarajevskih sportskih kolektiva: Želimo da naše Sarajevo ponovo bude centar vrhunskog sporta

Sarajevski sportski kolektivi KK Bosna, FK Željezničar, FK Sarajevo i ORK Bosna su izdali saopštenje za javnost povodom neadekvatne podrške vrhunskom sportu u Kantonu i Gradu Sarajevo.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

Drage Sarajke i Sarajlije, prijatelji sporta, 

Sigurni smo da prenosimo stavove desetina hiljada naših članova i simpatizera koji su duboko frustrirani i ogorčeni dugogodišnjom neadekvatnom podrškom vrhunskom sportu u našem Kantonu i Gradu Sarajevo.

Podsjećamo da ne postoji sportski uspješna sredina bez značajne podrške lokalne zajednice, što je bio slučaj i u „Zlatno doba sarajevskog sporta“ kada smo punili stadione i dvorane uživajući u vrhunskim  sportskim predstavama.

Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta!!!

Tokom proteklih mjeseci, članovi naših Uprava održali su seriju formalnih i neformalnih sastanaka sa dužnosnicima različitih nivoa vlasti kao i predstavnicima većine političkih partija zastupljenih u Općinama,Gradu i Kantonu Sarajevo, a s ciljem iskrenog i transparentnog lobiranja za veću pomoć vrhunskom sportu.

Zajednički utisak je da smo pri svakom susretu naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta, ali smo i ustanovili da je “višedecenijski problem negdje dublje u sistemu” jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za Opštinu, Grad i Kanton !!!

I u takvim  okolnostima mnogi su i pomogli u okviru svojih mogućnosti, a prevashodno naše lokalne zajednice i resorno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo! Također se zahvaljujemo na nedavnim inicijativama kantonalnih zastupnika za podršku vrhunskim klubovima koje su pokazale da postoji evidentna spremnost da se postojeći negativan pristup promijeni.

Obavještavamo Vas i podsjećamo da Sarajevo kontinuirano i drastično zaostaje za lokalnim zajednicama u BiH i regiji i po apsolutnim i po relativnim iznosima finansijske podrške za bazno funkcionisanje sportskih kolektiva/simbola tih gradova koja se u tim sredinama kreće u rasponu od 1 do 2% ukupnih budžeta. Sistemski tretman i pomoć koju primaju timovi iz Splita, Podgorice ili Tuzle izgleda nestvarno u poređenju sa onim što dobivaju sarajevski klubovi.

  SARAJEVO NIJE PROTIV SCHMIDTA, NEGO PROTIV PODJELE BIH, FAŠIZMA, ANTISEMITIZMA I ISLAMOFOBIJE!

Iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju  Zagreb ili Beograd pripadaju drugoj galaksiji u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta. Šokantne detalje ovog debalansa ćemo objaviti u narednim danima.

Svima koji će reći da se klubovi moraju ponašati odgovorno i racionalno te urediti svoju unutrašnju strukturu mi kažemo – da, u pravu ste i mi tom zadatku pristupamo ozbiljno. Ali, kao i u svakom sistemu spojenih posuda to je nemoguće ostvariti u pandemijskim i post-pandemijskim okolnostima bez sistemske podrške i stabilnosti koju ona donosi.

Sigurni smo da je baš kao i u slučaju SFF-a, svima jasno kakve, pozitivne,  promotivne i poslovne efekte i benefite može donijeti renesansa sarajevskog sporta i vrhunski rezultati i da su to ulaganja koja se dugoročno itekako isplate za našu zajednicu.

Shodno naprijed navedenom, očekujemo da nas ova tema ujedini na istom zadatku i da nipošto ne bude osnov za politička prepucavanja nego, upravo suprotno, da ponudi priliku za saradnju svih aktera. Od Gradonačelnice Sarajeva, Premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, Načelnika svih Općina Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona.

Dakle, način je jednostavan i jasan i urneci postoje u odlukama skupština i vijeća lokalnih zajednica iz BiH i regije, te od naših zastupnika opravdano očekujemo hitnu akciju da Sarajevo približe općeprihvaćenim standardima podrške vrhunskom sportu.

Nadamo se da dijelite naš stav da je ovo ispravan put i najvažniji korak u pravcu revitalizacije  vrhunskog sporta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine!”, stoji u saopštenju.

  ZBOG PROBLEMA U OV CENTAR UPITNA OBNOVA TERENA STADIONA KOŠEVO

sport1.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa