9 C
Sarajevo
Čet, 10, 22

Zagrebačka firma sa kojom je Cikotić potpisivao ugovore o prodaji oružja sada zapljenjuje

Zagrebačka firma sa kojom je Cikotić potpisivao ugovore o prodaji oružja sada zapljenjuje

Sud BiH donio je presudu kojom zagrebačkoj firmi “Scout” dopušta plijenidbu municije i naoružanja koje je u vlasništvu Oružanih snaga BiH. Iz Ministarstva odbrane BiH kažu da je riječ o viškovima, te da to neće onesposobiti rad OS BiH.

Naime, riječ je o stvari koja traje već duže od deset godina, a koja je dobila i sudski epilog.

Sud BiH krajem prošle godine je potvrdio optužnicu protiv aktuelnog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića zbog zloupotrebe položaja i sklapanja ugovora sa firmom iz Zagreba “Scout” o prodaji pokretne vojne imovine.

Naime, u optužnici Suda BiH, Cikotiću se na teret stavljaju krivična djela počinjena u periodu dok je obnašao funkciju ministra odbrane BiH.

“Optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio je i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb”, navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH.

“Nakon toga je preduzeću ‘Scout’ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naouružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način oštetio je budžet za oko 9,7 miliona maraka, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu”, saopćeno je u septembru iz Tužilaštva BiH.

  ČULA SAM KAKO VIČU ‘SPAŠAVAJ DJECU’, A ONDA SAM POTONULA: ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE SA KĆERKOM I SESTRIĆEM UPALA U DUNAV, A HEROJI SU IH SPASILI

Podsjećamo, zagrebačka kompanija “Scout” prije dvadesetak godina potpisala je ugovore sa entitetskim ministarstvima odbrane o kupovini viškova naoružanja.

Nakon što je uspostavljeno Ministarstvo odbrane BiH, a ukinuta entitetska, država BiH je postala pravni sljedbenik ovih ugovora. Međutim, ugovori nisu ispoštovani. Ministarstvo odbrane BiH na čijem čelu je tada (2010) bio Selmo Cikotić zaključuje anekse ugovora na ranije ugovore sa “Scoutom”.

Uprkos aneksima, zagrebačka firma podnijela je tužbu protiv BiH zbog neispunjenja ranijih ugovora i 2017. godine Sud BiH je donio presudu kojom se utvrđuje da Ministarstvo odbrane BiH mora “Scoutu” isporučiti naoružanje i municiju u vrijednosti od 20 miliona KM. U decembru 2019. godine presuda postaje pravosnažna i Sud BiH donosi rješenje o izvršenju, odnosno o pljenidbi u korist firme iz Zagreba.

Tijm povodom, danas se oglasilo i Ministarstvo odbrane BiH, pojašnjavajući o čemu se zapravo radi, koliko je municije do sada zaplijenjeno i da li će to oštetiti rad i djelovanje Oružanih snaga BiH.

“Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki) a shodno ugovorima koje su zaključila i potpisala bivša enititeska Ministarstva odbrane. MO BiH je, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH samo realizator istih.

Navedenom presudom obuhvaćena je i municija kalibra 12.7mm, koja je svrstana u ‘viškove’, te kao takva i nije deficitarna za potrebe OS BiH (starost ove municije je između 30 i 55 godina). Na osnovu naprijed navedenog evidentno je da izvršenje ove presude neće umanjiti opremljenost i borbenu gotovost OS BiH”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa