4 C
Sarajevo
Čet, 10, 22

ZABORAVLJENO BLAGO! STABLJIKA OVE ČUDESNE NAMIRNICE IZUZETNO JE KORISNA

Danas ova vrijedna biljka je sve više zapostavljena dolaskom novih začina.

Međutim, celer, osim sjajnog okusa i mirisa je iznimno zdrava, a još su se drevni Egipćani oslanjali na celer za lijek, da bi tek u 17. stoljeću krenula njegova prehrambena upotreba.

Najzdraviji dio celera je njegova stabljika te se preporučuje nabava biljke sa što dužom stabljikom, a osim za juhe, izvrsni su i za umake i salate, kao i dodatak ribi, piletini ili rižotima.

Od celera se može proizvoditi i sok, ali trudnice se upozorava da ga ne piju pošto može potaknuti spontani pobačaj ploda.

Ilustarcija

Celer je u prvom redu poznat kao čistač organizma, za probavne probleme i probleme s nadutošću. Koristan je kod respiratornih bakterijskih infekcija budući da pomaže u iskašljavanju gustog gnoja koji dolazi kod takvih zaraza. 

Bogat je vitamina A, K,E, C i vitamina B grupe (uključujući B9 ili folnu kiselinu) te kalijem, kalcijem i vlaknima.

Zdrav i dobar, celerove zdravstvene koristi također pomažu u prevenciji raka (zahvaljujući kumarinu koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala te  flavonoidnih antioksidanata koji su ujedno dobri i za očuvanje vida), ali i za snižavanje krvnog pritiska (supstance ftalidi opuštaju arterijske mišiće).

ZABORAVLJENO BLAGO! STABLJIKA OVE ČUDESNE NAMIRNICE IZUZETNO JE KORISNA

Kako bi se ova vrijedna biljka maksimalno iskoristila, osim na dužinu stabljike, pri kupovini treba pripaziti na njenu aromatičnost te da korijen celera ima što manju kuglu pošto je veća kugla spužvastija i šupljija.

Također treba izbjegavati očišćene narezane i oprane celere koji time gube vrijedne tvari, kao i one celere s posušenim dijelovima, a fokus treba biti na svjetlijim biljkama.

Celer se može čuvati u frižideru nekoliko sedmica, a treba uzeti u obzir i kako korijen brzo oksidira.

Natapanje limunovim sokom ili potapanje u vodu začinjenu limunovim sokom, tu je vrlo korisno rješenje, a celer se najbolje iskorištava upravo u soku.

  Nutricionisti savjetuju: Izbjegavajte kofeinske napitke i obilne obroke tokom ljeta

No, pazite s listićima kako uzrokuju gorak okus, te se stoga u celerov sok kao zaslađivač može dodati med ili izmiksati s voćem kao što je banana.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa