ZA 30 GODINA VOŽNJE NIJE NAPRAVIO NI PREKRŠAJ: VOZAČ AUTOBUSA U BIH OSUĐEN ZBOG SAOBRAĆAJNE NESREĆE

ilustracija

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci, optuženi je dužan platiti 2.000 maraka.

Ukoliko se novac ne uplati mjesec dana nakon pravosnažnosti presude, novčana kazna zamijeniće se kaznom zatvora tako što će se za svakih 50 maraka, odrediti dan zatvora.

Saobraćajna nesreća dogodila se 10. juna 2018. godine na raskrsnici ulica Kralja Petra prvog Karađorđevića i Patre.

Do nesreće je došlo oko 22.15 kada je vozač autobusa presjekao put skuteru bez registarskih tablica na kojem su se vozili maloljetnici D.T. i N.P.

U završnoj riječi okružni javni tužilac Žana Bojić izjavila je da je tužilaštvo dokazalo činjenične navode optužnice, odnosno da je optuženi počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja na način kako je opisano u optužnici. Ujedno je predložila da sud optuženog oglasi krivim i obaveže ga na nadoknadu troškova krivičnog postupka. Branilac optuženog u završnoj riječi izjavio je da smatra da nema čvrstih i pouzdanih dokaza da je optuženi učinio krivično djelo, da optuženi ima 30 godina radnog iskustva kao vozač, te nikada nije prekršajno ni krivično odgovarao za propuste učinjene u saobraćaju, navodi Srpska info.

Branilac je istakao da u radnjama optuženog nema elemenata krivičnog djela, da je oštećeni vozio motocikl, iako nema vozačku dozvolu, te je zbog nedostatka iskustva u saobraćaju prouzrokovao saobraćajnu nesreću. U konačnom predlaže da sud ukoliko nađe da postoji odgovornost optuženog za predmetno krivično djelo izrekne uslovnu osudu, s obzirom da optuženi u prošlosti nije osuđivan, te da postoji značajan doprinos oštećenog u nastanku saobraćajne nesreće.

hayat.ba

drugi upravo čitaju