Vrijeme je da preispitamo šta znači biti turista.

Knjiga “The New Tourist: Waking Up to the Power and Perils of Travel” opisuje moć putovanja da transformiše mjesta širom svijeta, na bolje ili na gore, i naglašava važnost da prihvatimo svoju ulogu turista.

Ovdje ima toliko turista“, šalim se svojem prijatelju dok prolazimo pored gomile turista iza Španskih stepenica u Rimu. Taj refren sam ponovio više puta tokom putovanja.

U posljednjih 20 godina sam se identificirao kao putnik. Možda će se mnogi od vas prepoznati na isti način. “Budi putnik, a ne turista” bio je Bourdainov manifest u emisiji “No Reservations” prije skoro 20 godina, ali sada se čini da je stigla vremena da preispitamo tu oznaku “turista”.

Nova knjiga Paige McClanahan govori o tome kako turizam može transformisati mjesta, ali istovremeno donosi i opasnosti. Ona nas podsjeća da su turistička putovanja moćna sila koja može donijeti dobro, ali i štetu ako se ne kontroliše.

Čitajući “The New Tourist”, shvatila sam da i ja mogu biti turista – ali to ne mora biti uvijek negativno. Turistička putovanja imaju svoju važnost, ali je bitno da razumijemo uticaj koji imamo na mjesta koja posećujemo.

Ako želite saznati više o knjizi i McClanahaninim stavovima o turizmu, pročitajte intervju na sajtu BBC-ija.

Izvor: ( investitor.me / Javno.ba )

drugi upravo čitaju