21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Vlada TK: Rekordan iznos za podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila je uslove, kriterije i postupke za raspodjelu sredstava sa budžetske pozicije „Podrška razvoju Kantona“.

Pomenutim programom predviđena je raspodjela rekordnog iznosa od 4,7 miliona KM.

– Od ovog iznosa za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima planirano je ukupno 4,58 miliona KM, 100.000 KM je planirano za sufinansiranje razvojnih projekata finansiranih iz EU i/ili drugih međunarodnih fondova, a 20.000 KM je planirano za nabavku baze podataka za analizu stanja privrede na području Tuzlanskog kantona, troškove pripreme i realizacije promotivnih aktivnosti za promociju privrede i privrednih potencijala, troškove izrade i realizacije medijskih projekata u svrhu promocije poduzetništva i razvoja Tuzlanskog kantona – saopćeno je iz Vlade TK.

Od 4,58 miliona KM, koliko je planirano za podršku privatnim preduzećima i obrtima, za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima na području Tuzlanskog kantona planirano je 1,1 milion KM. Podsjećamo radi se o kreditnoj liniji koja je osigurana sa UniCredit Bank d.d. Mostar, kojom je za privredu Tuzlanskog kantona osigurano 60,5 miliona KM kreditnih sredstava, a gdje Ministarstvo privrede subvencionira kamatnu stopu od 2,95 odsto.

Za Program „Subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala“ planirana su dva miliona KM. Ovim se želi postići održivost, rast i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća. Također, 220.000 KM je planirano za subvencije digitalne transformacije mikro, malih i srednjih preduzeća.

Privrednicima u TK na raspolaganju je garantni fond potencijala 4,7 miliona KM, a Vlada TK je danas prihvatila Informaciju o radu Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA Tuzla za 2021. godinu.

Odlukom Vlade TK sredstva za podršku povratku uvećena su za 100 posto, a današnjom izmjenom, umjesto 780.200 KM, koliko je bilo prvobitno planirano, za ovu namjenu na raspolaganju je ukupno 1.560.400 KM.

  VLADA BPK: USVOJENA UREDBA O PLAĆAMA, NAKNADAMA I PLATNOJ LISTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Na danas održanoj sjednici Vlada TK je utvrdila uslove, kriterije, način i postupak dodjele finansijskih sredstava planiranih za sufinansiranje razvojnih projekata u turizmu na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Za ovu namjenu u budžetu TK za 2022. godinu su planirana sredstva u iznosu od 600.000 KM. Od ovog iznosa 500.000 KM je planirano za kapitalne transfere privatnim preduzećima i poduzetnicima, dok je za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama planirano 100.000 KM.

 

Javno.ba / FENA

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa