VJEČNA DEBATA: JOGURT ILI KEFIR?

vječna debata: jogurt ili kefir?

Ovi fermentirani mliječni proizvodi od davnina se bore za mjesto u našoj ishrani, svaki sa svojom posebnom privlačnošću. Mnogi imaju veoma izražene stavove po ovom pitanju pa hajdemo proći par ključnih parametara koji bi nas mogli dovesti do zaključka.

HISTORIJA KEFIRA:

Historija kefira seže u planine Kavkaza, gde su ga ljudi ovog regiona vijekovima negovali kao sveti eliksir. Legenda kaže da su zrnca kefira, nakupine bakterija i kvasca, bili božanski dar koji se prenosio kroz generacije, darujući zdravlje i vitalnost. Iako je njegovo tačno porijeklo obavijeno velom misterije, historijski zapisi ukazuju da potrošnja kefira u regionu datira više od hiljadu godina.

U kasnom 19. vijeku, ruski naučnici su počeli da istražuju potencijalne zdravstvene prednosti kefira, što je dovelo do njegovog širenja izvan Kavkaza i konačno globalne popularnosti kao fermentiranog napitka bogatog probioticima u kojem se uživa zbog svog oštrog ukusa i ljepota.

HISTORIJA JOGURTA:

Istorija jogurta je podjednako bogata, sa svojim poreklom hiljadama godina unazad do drevnih civilizacija na Bliskom istoku i centralnoj Aziji. Vjeruje se da su nomadska plemena slučajno otkrila proces stvaranja jogurta, jer bi mlijeko koje se nosilo u vrećicama od životinjske kože fermentiralo zbog prisutnih prirodnih bakterija. Ovaj proces fermentacije pretvorio je mlijeko u oštru, kremastu supstancu, pružajući hranljiv i lako probavljiv izvor hrane.

Istorijski dokazi sugeriraju da su jogurt konzumirale različite kulture, uključujući Babilonce, stare Egipćane i Grke, koji su ga cijenili zbog njegovih zdravstvenih prednosti i kulinarske svestranosti. Smatra se da sama riječ “jogurt” potječe iz turskog ili perzijskog porijekla, što odražava rašireno usvajanje ovog fermentiranog mliječnog proizvoda u različitim civilizacijama. Tokom vremena, jogurt je postao osnovna namirnica u ishrani širom svijeta, razvijajući se u različite oblike i okuse koji odgovaraju različitim ukusima i preferencijama. Danas je jogurt omiljena hrana u kojoj se uživa zbog svoje kremaste teksture, oštrog okusa i brojnih zdravstvenih prednosti, nastavljajući svoje nasljeđe kao bezvremensku kulinarsku tradiciju.

KAKO SE PRAVI KEFIR A KAKO JOGURT?

Kefir se proizvodi fermentacijom mlijeka sa kefirnim zrncima, koja su simbiotska kultura bakterija i kvasca. Ove žitarice podsjećaju na male želatinozne cvjetove karfiola i sadrže raznoliku mješavinu korisnih mikroorganizama. Da bi se napravio kefir, zrna kefira se dodaju u pasterizovano mlijeko i ostave da fermentiraju na sobnoj temperaturi oko 24 sata. Tokom fermentacije, bakterije i kvasac u zrnu kefira metaboliziraju laktozu u mlijeku, proizvodeći mliječnu kiselinu i ugljični dioksid, što kefiru daje oštar okus i šumeći kvalitet. Nakon fermentacije, kefir se procijedi da se odvoje zrnca, a dobivena tekućina se ohladi prije konzumiranja.

Da bi se napravio jogurt, pasterizirano mlijeko se zagrijava i zatim hladi na određenu temperaturu prije nego što se inokulira sa jogurt starter kulturom koja sadrži sojeve bakterija kao što su Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Mlijeko se zatim inkubira na toploj temperaturi nekoliko sati kako bi se omogućilo bakterijama da fermentiraju laktozni šećer i jogurt se hladi kako bi se zaustavio proces fermentacije.

vječna debata: jogurt ili kefir?
VJEČNA DEBATA: JOGURT ILI KEFIR?

POREĐENJE HRANJIVE VRIJEDNOSTI:

Nemasni jogurt naspram kefira ima sličan broj kalorija, oba prepuna kalcijuma i proteina. Jogurt ima vodeću ulogu u cinku i riboflavinu, dok kefir ima više selena, vitamina A i vitamina D. To je poređenje ova dva napitka u pogledu ishrane.

SADRŽAJ PROBIOTIKA:

Sada, hajde da pričamo o zdravlju crijeva. I jogurt i kefir donose probiotike na sto – prijateljske mikroorganizme koji održavaju naš probavni sistem. Dok se nivoi probiotika u jogurtu razlikuju, raznolika mješavina bakterija i kvasca u kefiru daje veliku snagu, nudeći dovoljnu podršku za zdravlje crijeva.

SADRŽAJ LAKTOZE:

Grčki jogurt obično sadrži manje laktoze po gramu od drugih opcija, dok žive kulture u jogurtu i kefiru pomažu u probavi laktoze. Recite zbogom stomačnim tegobama!

KORIŠTENJE I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI:

Kremasta konzistencija jogurta čini ga raznovrsnim namirnicama, savršenim za činije za doručak ili kao dodatak umacima i umacima. U međuvremenu, kefirov šumeći njuh daje osvježavajuću notu smutijima ili kao oštar preljev za salate. I ne zaboravimo zdravstvene prednosti: smanjen rizik od raka, bolje zdravlje crijeva, pa čak i poboljšano upravljanje dijabetesom – jogurt i kefir su tu za vas.

ZAKLJUČAK:

Dakle, gdje ste vi u vječitoj raspravi? Bilo da ste #TeamYogurt ili #TeamKefir, oba nude obilje hranljivih sastojaka i probiotika koji podržavaju vašu dobrobit. Svojom raznovrsnošću i zdravstvenim blagodatima, jogurt i kefir zaslužuju mjesto na stolu vašeg zdravog načina života.

VJEČNA DEBATA: JOGURT ILI KEFIR? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju