Virtuelna privatna mreža – 5 super stvari o privatnosti

Virtualna privatna mreža ili VPN vrlo je koristan alat za zaštitu vaše privatnosti, ali nije savršen niti idealan. Štoviše, postoje određene vrste online aktivnosti od kojih VPN ne štiti.

Svatko tko želi zaštititi svoju internetsku sigurnost, virtualnu privatnu mrežu mora imati, svojevrsni “must-have”. S pravom uslugom možete spriječiti razne zlonamjerne aktere na internetu da vama kao korisniku čine razne štetne stvari.

Osim toga, zahvaljujući dobroj usluzi, možete pregledavati internet bez brige hoće li vas netko špijunirati, odnosno velika većina vaših internetskih aktivnosti ostat će zaštićena. Ali evo u čemu je stvar: te usluge nisu idealne niti svemoćne. Iako nude mnoge prednosti, imaju i neka ograničenja.

Razumijevanje onoga što usluga može, a što ne može učiniti ključno je za donošenje informiranih odluka o zaštiti vaše privatnosti i sigurnosti kao online korisnika. U nastavku ovog članka više ćemo govoriti o tome što servis može sakriti, odnosno od čega vas može zaštititi, a od čega ne.

vpn

Što skriva virtualna privatna mreža?

VPN pomaže u zaštiti internetske aktivnosti korisnika od, da tako kažemo, “autsajdera”. Evo nekih stvari od kojih svaka dobra usluga štiti svoje korisnike.

  1. VPN sprema i maskira vašu IP adresu, odnosno adresu vašeg internet poslužitelja

Kad god se spojite na internet, vaša IP adresa je vidljiva svima koji su zainteresirani. To hakerima, raznim drugim subjektima i vladama diljem svijeta olakšava praćenje vaših mrežnih aktivnosti. ISP-ovi mogu koristiti vašu IP adresu za prikupljanje podataka o vašim aktivnostima pregledavanja, ograničiti pristup određenim web stranicama, pa čak i usporiti brzinu vaše internetske veze.

Kako izbrisati Facebook profil – Detaljne upute!

Cyberkriminalci mogu koristiti vašu IP adresu za zlonamjerne aktivnosti kao što je doxxing. Čak i ako anonimno pretražujete internet bez korištenja svog pravog imena, vaša IP adresa se još uvijek može koristiti za vašu identifikaciju. Jedna od prednosti virtualne privatne mreže je da može maskirati vašu IP adresu usmjeravanjem vašeg prometa kroz jedan od svojih poslužitelja. To osigurava da nitko tko prati vašu internetsku aktivnost neće moći pratiti vašu mrežnu aktivnost do vas ili vaše lokacije.

  1. Geo-lociranje

S obzirom na to koliko smo “uronjeni” u virtualni svijet, internet i sve što se tamo događa danas i u zadnjih pet do deset godina, ne čudi što je geolokacija postala problem. To je kao da date svoju adresu bilo kome tko posjeti određenu web stranicu, što znači da to nije baš ono što želite ako pokušavate zadržati privatnost svojeg mjesta i/ili prebivališta. Od prilagođenog reklamnog sadržaja do ograničenja na određenim web stranicama, tvrtke i subjekti na internetu koriste podatke o vašoj lokaciji u razne svrhe.

Usluga vam može pomoći da zaobiđete takva ograničenja tako što će sakriti vašu lokaciju i omogućiti vam pristup sadržaju koji bi vam inače bio nedostupan zbog geolokacije. S VPN-om možete na neki način “lažirati” svoju lokaciju, odnosno dok koristite VPN, zahvaljujući mogućnostima ovih servisa, izgledat će kao da nekom internetskom sadržaju pristupate s drugog kraja svijeta. To osigurava dodatnu razinu privatnosti.

  1. Aktivnost pregledavanja

Kada pregledavate internet bez VPN-a, vaš ISP ili pružatelj mrežnih usluga može vidjeti sve vaše aktivnosti. To uključuje vašu povijest pregledavanja, preuzimanja, pa čak i web stranice koje posjećujete.

Usluga kriptira vaše podatke i usmjerava ih kroz siguran tunel, tako da je vaša aktivnost pregledavanja skrivena od bilo koga tko pokušava saznati što pregledavate i/ili preuzimate s interneta, što znači da vaš davatelj mrežnih usluga neće moći pronaći saznajte što ste pregledavali ili kako ste preuzeli sadržaj. Zahvaljujući kvalitetnom VPN-u, možete bezbrižno pregledavati internet, znajući da nitko ne može vidjeti što radite.

LOZINKA Kako odabrati sigurnu lozinku?

  1. Osobni identifikacijski podaci

Dok pretražujete internetom, vaši osobni podaci (PII ili “osobni podaci”) su izloženi. Ove informacije mogu biti vaše ime i prezime, adresa e-pošte, fizička adresa i broj telefona. Hakeri mogu dobiti pristup tim podacima i mogu ih koristiti u zlonamjerne svrhe, poput krađe identiteta ili prijevare. VPN pomaže u zaštiti od toga tako što šifrira sve vaše podatke prije nego što dospiju na poslužitelj, što dodatno otežava pristup tim informacijama.

  1. Torrent aktivnosti

Torrenting je izvrstan način za brzo preuzimanje velikih datoteka, ali preuzimanje tih datoteka također nosi određeni rizik. Bez VPN-a, vaš ISP može vidjeti što torrentirate, što može na kraju biti neugodno za vas kao korisnika. ISP-ovi često smanjuju brzine torrenta i čak suspendiraju korisnike uhvaćene u nezakonitom dijeljenju ili preuzimanju datoteka.

Dobar VPN može vam pomoći sakriti aktivnosti koje radite dok ste na Torrent stranicama i što je još važnije, može vas zaštititi kao korisnika od svih mogućih pravnih posljedica. VPN će šifrirati sve vaše podatke tako da nitko ne može vidjeti što preuzimate. ISP-ovima neće biti lako shvatiti što radite, što znači da vas neće moći blokirati.

tor i vpn

Što VPN ne skriva?

  1. Aktivnosti korisničkog računa

VPN može šifrirati vaš internetski promet, sakriti vašu IP adresu i lažirati vašu lokaciju, ali vas ne može zaštititi od praćenja vaše upotrebe internetskih usluga. Kada se prijavite za web stranicu ili online uslugu, tvrtka će i dalje moći pratiti vaše aktivnosti unutar svoje platforme. Dakle, ako koristite Gmail, Facebook ili Twitter s uključenim VPN-om, aktivnosti onoga što radite na svom računu i dalje će biti vidljive.

  1. Potvrde o plaćanju

Omogućavanje VPN-a može vas zaštititi od hakera i njuškanja, ali vas ne može zaštititi od financijskih prijevara. Kada kupujete online kreditnom karticom ili PayPalom, tvrtka i dalje može pristupiti vašim podacima o plaćanju. Čak i ako koristite VPN, važno je poduzeti dodatne mjere opreza pri kupnji na mreži i uvijek koristiti siguran način plaćanja.

kako se računalo zarazi virusima
  1. Virusi i drugi štetni programi

Nažalost, korištenje VPN-a tijekom pregledavanja interneta ne može spriječiti zlonamjerni softver ili viruse da zaraze vaše računalo. Korištenje VPN-a zapravo bi moglo pogoršati situaciju, jer vas VPN može usmjeriti kroz nepouzdane mreže koje bi mogle sadržavati zlonamjerni softver. Čak i ako koristite VPN, uvijek je važno imati dobar antivirusni program na računalu, pogotovo ako želite imati što veću zaštitu od mogućih napada virusa ili drugih vrsta štetnih programa.

  1. MAC adrese uređaja

Vaš VPN može sakriti vašu IP adresu, ali ne može sakriti MAC (“Kontrola pristupa medijima”) adresu vašeg uređaja. Ovo je jedinstveni identifikator dodijeljen svakom uređaju na mreži i može se koristiti za praćenje vaših aktivnosti.

  1. Upotrebljivost podataka

Vaš davatelj mrežnih usluga i dalje će moći vidjeti koliko podataka koristite, čak i ako koristite VPN. Također, neki davatelji mrežnih usluga imaju podatkovna ograničenja koja ograničavaju količinu podataka koju možete koristiti svaki mjesec, a ta će se ograničenja i dalje primjenjivati ​​čak i ako koristite VPN.

nodejs.rs

drugi upravo čitaju