13.8 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Vijeće ministara BiH o 90-dnevnoj zabrani izvoza ogrjeva, peleta, oblovine

(Patria) – Vijeće ministara BiH danas će održati vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ministar Staša Košarac nakon konsultacija sa nadležnim institucijama i vlastima u RS i FBiH predložio je da se razmatra odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. 

Kako je pojašnjeno riječ je o privremenoj zabrani koja bi trajala 90 dana i za koju je ostavljena mogućnost da bude produžena sa ciljem da se zaštiti domaća privreda i zaustavi dalje divljanje cijena.

Zabranom izvoza spriječila bi se očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

"Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i s hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja", poručio je ministar Košarac.

U priedlogu odluke o zabrani se navodi da će po isteku roka Vijeće ministara BiH produžavati zaštitne mjere predviđene odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja o efektima primjene ove odluke dostavljenih od strane Ministarstva vanjske trgovine, a sve do ispunjavanja ciljeva uvođenja mjera.

Federacija BiH traži zabranu izvoza peleta i ogrjeva, a RS pored toga i zabranu izvoza oblovine.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa