(VIDEO) Samopopravljanje ogrebotina sunčevim svjetlom? Moguće je!

Svaki puta kada na parkiralištu otkrijete novu ogrebotinu na svom limenom ljubimcu srce vam nakratko zastane, posebno ako je vaš auto novijeg datuma proizvodnje.

U skoroj budućnosti više nećete ni znati da su na autu bile ogrebotine jer su korejski naučnici sa sveučilišta KRICT (Korea Research Institute of Chemical Technology), izumili novi premaz, koji će omogućiti da auto sam “zacijeli” prije nego što uopće primijetite da ga je neka budala izgrebala ključem ili šarafcigerom.

Novi premaz sadrži polimernu strukturu temeljenu na akrilnom poliolu, s takozvanom Hindered urea strukturom. U osnovi, polimeri imaju dinamičke hemijske veze koje se mogu raskinuti kao odgovor na podražaj, a zatim se ponovno vratiti u svoj izvorni raspored, učinkovito popravljajući manja oštećenja poput ogrebotina. U ovom slučaju okidač je toplina, koju osigurava organska fototermalna boja koja hvata infracrveno svjetlo, a također je ugrađena u premaz.

U testovima na modelu automobila tim je pokazao da je premaz zacijelio ogrebotine u 30 minuta podnevnog sunca, ali ako vam je pola sata predugo, naučnici su također demonstrirali da se proces može drastično ubrzati pod koncentriranim svjetlom. Korištenje povećala za fokusiranje sunčeve svjetlosti zakrpalo je ogrebotine na smanjenom modelu automobila za manje od 30 sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tim kaže da novi premaz ima nekoliko prednosti u odnosu na postojeće samozacjeljujuće premaze.

Korištenje organskih fototermalnih boja znači da je potrebno daleko manje energije za rad od uobičajenih anorganskih inačica, koje obično zahtijevaju toplinske pištolje ili koncentrirana UV svjetla.

Novi premaz također može popraviti ogrebotinu na istom mjestu više puta, za razliku od samozacjeljujućih materijala koji rade pomoću smolastih kapsula koje pucaju.

Ono što je važno, novi je premaz proziran, tako da neće utjecati na boje i može se nanijeti sprejanjem.

Istraživanje objavljeno u časopisu ACS Applied Polymer Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

(VIDEO) Samopopravljanje ogrebotina sunčevim svjetlom? Moguće je! Noob.ba.

www.noob.ba

drugi upravo čitaju