25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

(VIDEO) Naučnici uzgojili biljke u tlu s Mjeseca

Naučnici sa Sveučilišta Florida pokazali su da biljke mogu uspješno nicati i rasti u lunarnom tlu. Njihova studija također je istraživala kako biljke biološki reagiraju na Mjesečevo tlo poznato kao lunarni regolit, koje se radikalno razlikuje od tla na Zemlji.

Ovaj rad je prvi korak prema uzgoju biljaka za hranu i kisik na Mjesecu ili tokom svemirskih misija.

Neposredno, ovo istraživanje dolazi kada program Artemis planira vratiti ljude na Mjesec.

“Artemisu će biti potrebno bolje razumijevanje kako uzgajati biljke u svemiru”, rekao je Rob Ferl, jedan od autora studije i ugledni profesor hortikulturnih znanosti na UF Institutu za hranu i poljoprivredne nauke (UF/IFAS).

Čak i u ranim danima istraživanja Mjeseca, biljke su igrale važnu ulogu, rekla je Anna-Lisa Paul, također jedna od autorica studije i profesorica hortikulturnih nauka u UF/IFAS-u.

“Biljke su pomogle da se utvrdi da uzorci tla doneseni s Mjeseca nisu sadržavali patogene ili druge nepoznate komponente koje bi štetile zemaljskom životu, već su te biljke bile samo zaprašene lunarnim regolitom i nikada nisu uzgajane u njemu”, rekla je Paul.

Naučnici su osmislili jednostavan eksperiment: posadite sjeme u mjesečevo tlo, dodajte vodu, hranjive tvari i svjetlost i zabilježite rezultate.

-Click Here To Join Native Media

Komplikacija je bila u tome što su imali samo 12 grama, odnosno samo nekoliko čajnih žličica mjesečevog tla s kojim su mogli izvesti ovaj eksperiment. Posuđeno od NASA-e, ovo tlo je prikupljeno tokom misija Apollo 11, 12 i 17. Paul i Ferl su se prijavili tri puta tokom 11 godina za priliku da rade s lunarnim regolitom.

Mala količina tla, a da ne spominjemo njezino neprocjenjivo historijsko i naučno značenje, značila je da su Paul i Ferl morali osmisliti mali, pažljivo realizirani eksperiment. Kako bi uzgajali svoj mali lunarni vrt, istraživači su koristili jamice veličine naprstka u plastičnim pločama koje se inače koriste za uzgoj stanica. Svaka je funkcionirala kao tegla, pa su je prvo napunili s približno gramom mjesečeve zemlje, a potom navlažili tlo hranjivom otopinom i dodali nekoliko sjemenki biljke Arabidopsis.

PROČITAJ  (VIDEO) Hyundai: U pripremi automobil koji vozi i hoda

Arabidopsis se široko koristi u biljnim naukama jer je njezin genetski kod u potpunosti mapiran. Uzgoj Arabidopsisa u lunarnom tlu omogućio je istraživačima bolji uvid u to kako je tlo utjecalo na biljke, sve do razine ekspresije gena.

Prije eksperimenta, istraživači nisu bili sigurni hoće li sjeme zasađeno u lunarnom tlu niknuti. Ali gotovo svaka sjemenka je to učinila.

“Bili smo zadivljeni. Nismo to predvidjeli”, rekla je Paul.

“To nam je govorilo da lunarno tlo nije prekinulo hormone i signale uključene u klijanje biljaka”, dodala je.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo, naučnici su uočili razlike između biljaka uzgojenih u lunarnom tlu i kontrolne skupine uzgojene u simuliranom mjesečevom tlu. Na primjer, neke biljke uzgojene na mjesečevom tlu bile su manje, rasle su sporije ili su bile različite veličine od svojih kolega.

Sve su to bili fizički znakovi da biljke rade kako bi se nosile s kemijskim i strukturnim sastavom mjesečevog tla, objasnio je Paul. To je dodatno potvrđeno kada su istraživači analizirali obrasce ekspresije gena biljaka.

“Na genetskoj razini, biljke su izvlačile alate koji se obično koriste za suočavanje sa stresorima, poput soli i metala ili oksidativnog stresa, tako da možemo zaključiti da biljke doživljavaju okoliš lunarnog tla kao stresan”, rekla je Anna-Lisa Paul.

PROČITAJ  Zbogom, iPod: Apple će posljednji preostali model prodavati samo do isteka zaliha

“U konačnici, željeli bismo upotrijebiti podatke o ekspresiji gena kako bismo pomogli u rješavanju kako možemo poboljšati odgovore na stres do razine na kojoj biljke, osobito usjevi, mogu rasti u lunarnom tlu s vrlo malim utjecajem na njihovo zdravlje.”

Istraživači su otkrili da su biljke s najviše znakova stresa uzgojene u onome što lunarni geolozi nazivaju “zrelim lunarnim tlom”. Ova zrela tla su izložena više kozmičkom vjetru, koji mijenja njihov sastav. S druge strane, biljke uzgojene na relativno manje zrelim tlima bolje su prošle.

“Mjesec je vrlo, vrlo suho mjesto. Kako će minerali u Mjesečevom tlu reagirati na to da u njima raste biljka, s dodanom vodom i hranjivim tvarima? Hoće li dodavanje vode mineralogiju učiniti gostoljubivijom za biljke?”, rekao je Elardo i dodao da će se buduće studije temeljiti na ovim i drugim pitanjima.

Istraživanje objavljeno u časopisu Communications Biology.

(VIDEO) Naučnici uzgojili biljke u tlu s Mjeseca Noob.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa