(VIDEO) Dodikova trka za četvrtim državnim delegatom – Vukanović: SNSD ne smije dobiti ključeve BiH

(video) dodikova trka za četvrtim državnim delegatom - vukanović: snsd ne smije dobiti ključeve bih

Četiri ili tri – pitanje je sad! Hamletovska dilema glasi: da li će SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati četiri delegata ili tri. Sve stranke sabiraju, oduzimaju, množe i dijele i niko ne zna koji će rezultat biti tačan. Lider SNSD-a Milorad Dodik ubijeđen je da će ponovo imati četiri delegata, dok iz opozicije Republike Srpske poručuju da se to mora zaustaviti po svaku cijenu, ali niko ne zna koliku cijenu je opozicija spremna da plati da bi eliminisala Dodikovog četvrtog delegata.

Matematička analiza

Izbor delegata iz Narodne skupštine Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odrediće i koaliciju koja će formirati vlast na državnom nivou. Ukoliko SNSD dobije četiri delegata, Dodik će biti nezaobilazan faktor u formiranju vlasti. Opozicija teško može do dva delegata, ali ako se čudo desi i dobiju i drugog predstavnika u Domu naroda, SNSD bi mogao ostati kratkih rukava na bh. nivou.

Ako se vladajućoj većini od 46 poslanika priklone i četiri poslanika DNS-a i tri narodna tribuna SPS-a, ta koalicija će imati ukupno 53 ruke. Sa tim kapacitetom mogu da izaberu sigurno tri delegata u NSRS-a. Ako za njihove prijedloge glasaju i poslanici Pokreta za državu, SNSD će imati četiri delegata u Domu naroda. Sa druge strane, SDS, PDP i Vukanovićeva Lista za pravdu i red imaju ukupno 25 poslanika i mogu da izaberu samo jednog sigurnog delegata. Do drugog delegata opozicija može takođe uz pomoć Pokreta za državu.

Vladajuća koalicija može da predloži četiri kandidatske liste. Kada ravnomjerno raspodijeli 53 glasa, jedna lista će imati 14, a tri liste po 13 glasova. S druge strane, SDS, PDP i Vukanović mogu da naprave dvije kandidatske liste. U tom slučaju, jedna bi imala 13 glasova (ona za koju bi glasao SDS), a druga 12 glasova (osam PDP-ovih i četiri Vukanovićeva glasa). U tom slučaju, ponovio bi se rezultat iz 2018. i u Dom naroda BiH prošla bi četiri delegata vladajuće koalicije i jedan opozicije.

Međutim, petorica poslanika Pokreta za državu mogu da zamute vodu i dovedu do potpuno drugačijeg rezultata, a da će sigurno mutiti vodu, potvrđuje činjenica da dolaze iz čak četiri različite stranke – Ramiz Salkić iz SDA, Mirsad Duratović iz DF-a, Saša Gašić i Andrea Gajić iz SDP-a, dok je Sevlid Hurtić bivši funkcioner SDA, koji je u međuvremenu napustio tu stranku i najbliži je NiP-u Elmedina Konakovića. Hipotetički je moguće nekoliko scenarija, pri čemu je gotovo sigurno da poslanici PzD-a neće nastupati jedinstveno.

Odluka je na njima

Mirsad Duratović, jedan od poslanika PzD-a, za O kanal kaže da će Pokret imati svog kandidata, a da je do opozicije hoće li ga podržati.

– Odluka je na njima, a ne na nama, ističe Duratović i izražava sumnju da opozicija želi da odblokira procese u državi.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović rekao je da postoje pritisci na ovu stranku i Klub poslanika Pokreta za državu zbog izbora delegata iz Republike Srpske za Dom naroda PSBiH. On je istakao da ne postoji međunarodni predstavnik ili opozicioni glavešina koji nije zvao SDP i tražio da zaustave “isporuku vlasti SNSD-u”. Mijatović je poručio da su spremni da glasaju za opozicionog kandidata za Dom naroda BiH ukoliko sve stranke opozicije potpišu pet rečenica.

– Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država i nikada nećemo pokretati pitanje nezavisnosti Republike Srpske. Glavni grad države BiH je Sarajevo i radićemo u interesu naše, a nikako u interesu susjednih država. Radićemo na članstvu u NATO-u, jer time omogućavamo mir i stabilnost u našoj državi i regionu. U Srebrenici je počinjen genocid, što je i potvrđeno presudama Međunarodnog suda u Haagu i radićemo svi zajedno da se više nikada nikome ne dogodi. Osuđujemo agresiju Ruske Federacije na nezavisnu državu Ukrajinu. Druga opcija je da opozicija ne potpiše ovo i idemo u izbor: jedan delegat opoziciji, jedan Pokretu za državu i opet smo spriječili SNSD da blokira državu, naveo je Mijatović.

Mediji su objavili da bi upravo Mijatović mogao biti kandidat Pokreta za državu za delegata u Domu naroda PSBiH. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, s druge strane, smatra da SNSD-u ni po koju cijenu ne treba dozvoliti da ima četiri delegata u Domu naroda.

– Nećemo napraviti grešku koju je napravila SDA prošli put, pa dala četvrtog delegata. Izvršna vlast se lako mijenja. Ne treba dati četvrtog delegata. Nije dobro formirati vlast na bilo kakvom uslovljavanju. Treba vidjeti šta može dalje. Zašto jedan delegat ne bi bio iz opozicije, a jedan iz Pokreta za državu, kazao je Nikšić.

Prvi čovjek Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović ističe za Oslobođenje da je isuviše opasno jednom čovjeku i jednoj stranci dati ključeve za upravljanje državom u naredne četiri godine.

– Kako je moguće da se Dodik kune u Rusiju, a glasa za ANP i ulazak BiH u NATO? Kako je moguće da Bošnjaci i oni koji se tobože kunu u državu Bosnu i Hercegovinu podržavaju najvećeg negatora, uzurpatora i neprijatelja države, daju mu ključeve i četiri delegata u Domu naroda BiH, pita Vukanović i ističe da neće pristati na ucjene.

On pita zašto Mijatović nije uslove postavio SNSD-u i Dodiku umjesto opoziciji.

– To je veleizdaja. Ako Pokret za državu omogući SNSD-u četvrtog delegata, time će izdati svoje glasače i biće to najveća veleizdaja države otkako je okončan rat, poručuje Vukanović.

Poslanik Pokreta za državu iz SDA Ramiz Salkić smatra kako opozicija mora da pokaže da li kontroliše svojih 25 poslanika i da li prihvata Pokret za državu kao ravnopravnog partnera.

– Naš stav je jasan. Opozicija u NSRS-u ima 25 zastupnika, pod uslovom da su jedinstveni i naših pet zastupnika omogućava nam izbor dva delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Na opoziciji je da pokaže da kontroliše svojih 25 zastupnika i da nas prihvata kao ravnopravne zastupnike i ravnopravne građane Republike Srpske, kazao je Salkić.

Ključno pitanje

Lider ReStarta Stefan Blagić za Oslobođenje kaže da je izbor četvrtog ili drugog delegata ključno političko pitanje ne samo za Republiku Srpsku nego za cijelu zemlju. Ukoliko SNSD dobije četvrtog delegata, dobiće i ključeve države naredne četiri godine.

– Glavno pitanje je da li će Dodik četvrtog delegata dobiti glasovima Pokreta za državu ili glasovima opozicionara. Ukoliko ga dobije glasovima PzD-a, jasno je da će to značiti da su i oni dobili dio kolača. Postavlja se pitanje do koje mjere ide licemjerstvo PzD-a, jer su redom prije izbora govorili da sa Dodikom nema pregovora. Govorili su i da neće pregovarati s onima koji negiraju genocid u Srebrenici, podsjetio je Blagić.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju