31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

VIA DINARICA: Tri žene na 327km dugom “fast hikingu”

Tri odvažne žene Elma Kablar (BiH), Zoe Hamel (FRA) i Josephine Mintel (SAD) kreću na jedinstveni pothvat osvajanja Bijele staze Via Dinarice.

Njih tri će tijekom dva tjedna tehnikom fast hikinga preći cijelu Bijelu stazu u dužini od 327 kilometara, počevši od istočne granice BiH prema Crnoj Gori i krećući se ka zapadnoj granici sa Hrvatskom.

Cilj ovog pothvata je upoznavanje s rutom i promocija Bijele staze Via Dinarice kao i lokalnih zajednica kuda ona prolazi kako bi se inspirirali bh. građani i turisti da koriste ovu stazu za outdoor aktivnosti, a sa s strane cilj je ohrabriti bh. žene i pokazati im da mogu sve – pa i preći ovako zahtjevnu stazu.

Posebnost ovog pothvata je u tome da mu se svako može pridružiti. Za ovaj put, predviđa se da će se na različitim dijelovima staze pridružiti grupe bh. žena i ljubitelja prirode u trajanju 1 do 3 dana.

Elma Kablar, jedna od nositeljica projekta kaže:

 – U Bosni i Hercegovini žene još uvijek žive u patrijarhalnom društvu gdje ih često uče da nisu sposobne, posebno u sportu. Kada žena postigne neki uspjeh u sportu ona dobiva puno manje medijske, pa i sponzorske pažnje od muškaraca. Našim pothvatom želimo ohrabriti žene da vjeruju u sebe i da se počnu baviti sportskim aktivnostima na otvorenom, poput fast hikinga.

PROČITAJ  LIJEČNIK ZA KLAĐENJE! Uzeo je 1.228.500 za okladu od 50 dinara IZ PRIJELAZA (FOTO)

Nakon fast hiking poduhvata u junu, nositeljice projekta planiraju da provedu radionice i treninge za žene u Bosni i Hercegovini, s ciljem da ih obuče i pripreme za fast hiking cijelom stazom u nekoliko etapa, kako bi u ovom pothvatu naredne godine sudjelovao puni veći broj žena. Nositeljice Projekta također planiraju saradnju sa školama i univerzitetima, posebno UWC Mostar, Univerzitetima u Mostaru i Sarajevu, kako bi podučavale o trčanju, trail trčanju i fast hiking-u, inspirirale mlade da se aktiviraju i istražuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. R.Š.

-Click Here To Join Native Media

The post VIA DINARICA: Tri žene na 327km dugom “fast hikingu” appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa