Veliki skup predstavnika ruralnih mreža u Mostaru: Potrebe i izazovi u procesu ruralnog razvoja

Balkanska mreža za ruralni razvoj (BRDN) i Regionalna stalna radna skupina za ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi (SWG) organizirali su u utorak 3. ruralni parlament Balkana (BRP) i Balkanski samit o hrani (Balkan Food Summit) koji je okupio više od 80 sudionika, predstavnika ruralnih mreža iz šest zemalja regije.

U trodnevnom događaju rasprave će biti usmjerene na teme o izazovima provedbe EU LEADER pristupa na zapadnom Balkanu, zatim na provedbu Zelene agende za zemlje zapadnog Balkana, na sigurnost hrane i ruralnu gastronomiju kao potencijal za održivi ruralni razvoj, te na izazove i prilike za žene i mlade u ruralnim područjima.

– S obzirom na prioritetne potrebe i izazove u procesu ruralnog razvoja, želja nam je skrenuti pažnju na potencijale koji postoje u ruralnom području i rješavanje problema s kojima se susreću proizvođači, dominantno poljoprivrednici te adresirati te probleme ka institucijama koji kreiraju politiku i donose odluke – istaknuo je uoči spomenutog događaja predsjednik Mreže za ruralni razvoj u BiH Duško Cvjetinović.

Skup je se okupio više od 80 sudionika, predstavnika ruralnih mreža regije: BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Albanije te članove drugih europskih mreža, uključujući predstavnike civilnog društva, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja iz zemalja zapadnog Balkana, lokalne proizvođače hrane, nacionalne vlade, organizacije i institucije Europske unije.

Petar Gjorgievski, predsjednik Balkanske mreže za ruralni razvoj, koja je organizator ovog događaja, nakon Srbije i Sjeverne Makedonije, kazao je kako im je bio cilj okupiti što više stakeholdera i predstavnika lokalne zajednice te svih onih koji kreiraju politike ruralnoga razvoja zapadnoga Balkana.

Po njegovim riječima, Balkanski ruralni parlament već zauzima svoje mjesto u procesu donošenja politika za ruralni razvoj zapadnog Balkana kao jedan od osnovnih alata za predstavljanje ruralnih zajednice putem nacionalnih mreža i Balkanske mreže za ruralni razvoj.

– Danas i u budućnosti, Balkanski ruralni parlament treba se održavati kao alat za zagovaranje i lobiranje za ruralne zajednice, kao i mediji za promociju, vidljivost i komunikaciju o zajedničkim pitanjima ruralnog razvoja, te razmjenu iskustava i znanja – rekao je predsjednik BRDN-a.

Predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Ratko Bataković očekuje dvosmjernu komunikaciju na Parlamentu.

– Očekujem da ćemo poslati ozbiljne poruke javnosti, donositeljima odluka i Europskoj komisiji, čitave ruralne populacije kako bi se unaprijedio međusobni dijalog i prepoznale potrebe žitelja ruralnih područja – istaknuo je Bataković.

Rekao je i da će na Parlamentu biti istaknuta uloga žene u ruralnim oblastima te će biti prikazan film “Nevidljive heroine ruralnih područja”.

– Priča jeste autentično crnogorska, ali je ista od Like i Dalmacije, do Hercegovine, Crne Gore i Albanije i prikazuje ulogu žena u čitavom kulturološkom kontekstu, njezin težak položaj, kao i ulogu od nemjerljiva značaja kako za poljoprivredu tako i za obitelj – objasnio je Bataković.

Očekuje se da će se nazočnima, osim predstavnika BRDN-a, sljedećih dana obratiti i SWG-a, predstavnici ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnik Generalne direkcije Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i drugi predstavnici organizacija Europske unije.

Ruralni parlament Balkana kao dugoročna kampanja ima za cilj izraziti glas ruralnih zajednica zapadnog Balkana, promovirati samopomoć i djelovanje ruralnih ljudi, kao i osigurati da se njihove potrebe i interesi snažno odražavaju u ruralnim područjima.

S druge strane, Balkan Food Summit ima za cilj podići svijest o važnosti regionalnih prehrambenih sustava i agrobioraznolikosti na zapadnom Balkanu, posebno u pogledu poticaja za očuvanje i dodavanja vrijednosti agrobioraznolikosti kako bi se poboljšala ruralna dobrobit, osigurala sigurnost hrane i podigla svijest o potrebi transformacije prehrambenog sustava i političkim instrumentima koji mogu podržati takve procese transformacije.

Kako je ranije najavio REDAH, koji je od svog osnivanja uključen u razvoj poljoprivrede i ruralnih prostora Hercegovine i kao jedan od osnivača Mreže za ruralni razvoj u BiH, glavni rezultat bila bi Deklaracija 3. BRP-a kao jasan skup zajedničkih stajališta ruralnih dionika Svjetske banke te kao prijedlog akcija za ruralne zajednice, vlade, Europsku uniju i transformaciju prehrambenog sustava prema održivoj i zdravoj prehrani koja promiče agrobiološku raznolikost.

Organizaciju 3. ruralnog parlamenta Balkana i Balkanskog samita o hrani podržava GIZ SEDRA II Program i Dijalog poljoprivredne politike Njemačka – zapadni Balkan.

(Javno.ba / FENA)

biznis.ba

drugi upravo čitaju