25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

VELIČANSTVENI SNIMCI IZ ZRAKA: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJIZAZOVNIJI PROJEKAT HERCEGOVAČKOG AUTOPUTA

Naime, na video snimku se vidi najveći most na ovoj dionici koji će povezivati hercegovački autoput sa evropskim saobraćajnicama.

Spajanje prvog raspona od 147 metara između stubova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži je uspješno okončano što je označilo važan pomak na izgradnji impozantne i veoma zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu.

Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stubova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, čime je i najveći i najzahtjevniji projekt na izgradnji autoputa kroz Hercegovinu.

To je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka oslonjena na jedne stubove, što znači da je na jednom stubu jedan i drugi pravac autoputa, a ukupna širina poprečnog presjeka mosta je 21,92 metra.

Zbog toga je, kako su objasnili stručnjaci, po prvi put kod nas primijenjeno to rješenje, a zbog same veličine konzola, koja je neuobičajeno velikog raspona od 4,9 metara, bilo je potrebno poprečno prednapezanje mosta.

PROČITAJ  SVI KOJI OD SMEĆA I JAVAŠLUKA NE VIDE KAKO U KS TEKU MED I MLIJEKO, ZA TROJKU SU ‘REŽIMSKI MEDIJI’

U toku izgradnje i u toku ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stubova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava i u toku izgradnje i u toku eksploatacija sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.

-Click Here To Join Native Media

Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridou 5C, a finansira se iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa