1.6 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

UVOĐENJE ETIAS-A OPET ODGOĐENO: KAKAV JE PLAN I ŠTA OVO ZNAČI ZA GRAĐANE BIH?

Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen 1. januara naredne godine prolongiran je, a sudeći prema optimizmu iz EU, teško da će sistem biti u upotrebi i tokom sljedeće godine.

Iz Delegacije EU u BiH kažu za DW da uvođenje ovog sistema nema nikakve veze sa bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.

„Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) biće automatizovan elektronski sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Šengen zonu. Očekuje se da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine“, kaže portparol Delegacije u BiH, Ferdinand Kenig.

ETIAS ne uvodi obaveze poput obaveze posjedovanja vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize. Državljani trećih zemalja kojima nije nepohodna viza za putovanje u Šengen zonu, trebaju prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura.

„Dobijeno ETIAS odobrenje važiće tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Aplikanti mlađi od 18 i stariji od 70 godina biće izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih porodica državljana zemalja članica EU ili porodica osoba koje nisu državljani zemlja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Evropske unije“, kaže Kenig.

Građani BiH uglavnom nisu upoznati sa ovim detaljima ili imaju tek informaciju da bi se to moglo desiti.

„Nemam pojma. Prvi put čujem. Išao sam nedavno u Njemačku nisu ništa tražili niti sam vidio na granici da ima nekih oznaka u vezi sa tim“, kaže Petar iz Banjaluke, koji smatra da bi nadležni u BiH na granici trebali da daju informacije svojim građanima o svakoj promjeni, uključujuči i ovu.

Bez promjena na granici BiH

Kada je riječ o šengenskom prostoru, iz Granične policije BiH podsjećaju da je to nešto što se sprovodi svakog dana. Jedina promjena koja će nastupiti u tom smislu, za sada je ulazak Hrvatske u Šengen zonu pri čemu treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uslova ulaska u zemlje Šengena.

„Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastaviće se kao i do sada, u Republici Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o schengenskim granicama, dok će se informacijski sistemi Europske unije (EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Evropska komisija donese odluku o tome“, kaže za DW Franka Vican Bošković iz Granične policije BiH, navodeći da na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor, neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole.

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS sa ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, već samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

Manje birokratije i kontrole

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju bezbjednost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU u BiH.

Što se tiče konačne odluke, nju će donijeti Evropska komisija a zemlje zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Za sve te zemlje potreban je samo biometrijski pasoš za popunu ETIAS dokumenta. U suprotnom, potrebna je viza. Što se tiče Srbije, na web stranicama evropskih institucija navodi se da je takođe potreban samo biomerijski pasoš, osim u slučaju izdavanja pasoša od Koordinacione uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa