12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

USKORO ODLUKA: PDV NA NAMIRNICE I LIJEKOVE 5, A NA ALKOHOL I LUKSUZNE PROIZVODE 22 POSTO

Naime, prema prijedlogu o kojem se trebaju očitovati Delegati u Domu naroda, po nižoj stopi PDV-a u iznosu od 5 posto trebali bi biti oporezovani lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, brašno, hljeb, sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, šećer, stočna hrana, poljoprivredna sjemene i sadni materijali…

Prema istom prijedlogu, po višoj stopi od 22 posto trebalo bi oporezivati visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarillose, luksuzne parfeme, odjeću i obuću od krzna i kože, reptila, nakit i satove te njihove dijelove, vrhunske električne ili optičke uređaje, luksuzna vozila za prijevoz na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarske predmete i antikvitete, pirotehničke proizvode za vatromete, upaljače za cigarete (mehaničke ili električne), luksuzna nalivpera, oružje…

U obrazloženju ponuđenog Zakona o uvođenju revidirane stope PDV-a na proizvode i usluge, protiv kojeg su više puta bili čelni ljudi iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, stoji kako ga je potrebno donijeti u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu.

hayat.ba/2022/01/kolica-za-kupovinu-market.jpg” alt=”” class=”wp-image-583287″ />

FINANSIJSKE OLAKŠICE

  • Zbog toga se predlaže uvođenje niže stope PDV-a na određenu grupu dobara kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter. Uvođenjem niže stope PDV-a želi se utjecati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se osigurale finansijske olakšice za sve građane, posebno socijalno ugrožene. Uvođenjem više stope, koja iznosi 22 posto, na luksuzne proizvode osigurat će se dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće utjecati na životni standard građana koji si mogu priuštiti kupovinu tih proizvoda”, stoji u obrazloženju.

Urađena je i analiza koliko bi finansijski stajala ovakva zakonska uredba. Kako navodi Večernji.ba, pozivajući se na ranije napravljene analize, smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 posto dovelo bi do gubitka prihoda od PDV-a od oko 130 miliona KM, uz pretpostavku da osnovica ostane nepromijenjena.

  • S obzirom na to da će cijene i dalje rasti, doći će i do povećanja osnovice za PDV. Rast plaća i penzija, koji se predviđa u 2022. kao odgovor na poskupljenja, očekujemo da će održati nivo potrošnje. U tom slučaju doći će do značajnijeg porasta prihoda od PDV-a, čime bi se nadomjestio gubitak prihoda koji će nastati smanjenjem stope PDV-a – navodi se u obrazloženju.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa