31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

UPFBiH i predstavnici 19 sindikata iz realnog sektora uputili pismo Vladi FBiH i traže izjašnjenje o ustavnosti Zakona o minimalnoj plaći

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici 19 sindikata iz realnog sektora uputili su pismo Vladi Federacije BiH u kojem traže izjašnjenje o ustavnoj utemeljenosti Zakona o minimalnoj plaći FBiH, kojeg je predložilo Federalno ministarstvo finansija.

Predstavnici UPFBiH i 19 granskih sindikata koji su članovi sindikalne delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH saglasni su da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća u FBiH.

Međutim, obje delegacije imaju niz pitanja u vezi sa predloženim Zakonom o minimalnoj plaći koji je upućen ESVBiH te su zato uputili uputi zajedničko pismo Vladi i Parlamentu FBiH u kojem se traži očitovanje o uočenim problemima u tekstu Zakona, čije posljedice u praksi mogu biti pogubne.  

U pismu upućenom Vladi FBiH predstavnici UPFBiH i 19 sindikata iz realnog sektora postavili su pet pitanja na koja očekuju izjašnjenje u što skorijem roku. Pitanja na koja traženje izjašnjenje su:

1. Da li postoji ustavna nadležnost Vlade FBiH da predlaže,a Parlamenta FBiH da usvoji Zakon o minimalnoj plaći ?
2. Da li je ovaj zakon sačinjen u skladu sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave („Službene novine Federacije BiH“ br. 58/02, 19/03, 38/05, 2/06, 8/06 i 61/06)?
3. Da li je ovaj zakon usklađen sa Konvencijom MOR-a o određivanju minimalne plate br. 131. ?
4. Da li je ovaj zakon usklađen sa pojedinim odredbama Zakona o radu, Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i drugim zakonima?
5. Kakva će biti sudbina važećih kolektivnih ugovora?

Objava UPFBiH i predstavnici 19 sindikata iz realnog sektora uputili pismo Vladi FBiH i traže izjašnjenje o ustavnosti Zakona o minimalnoj plaći pojavila se prvi puta na Business Magazine.

PROČITAJ  IQ Option Zarada uz početni ulog od samo 10 dolara!

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

-Click Here To Join Native Media

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa