Ukrasne zdjele i vaze

Ukrasne zdjele i vaze su estetski privlačni predmeti koji istovremeno imaju praktičnu svrhu. Svaki prostor može biti osvježen uz pomoć ukrasne zdjele ili vaze, bez obzira da li su pune ili prazne. Pravilnim odabirom oblika i dizajna, one sama po sebi mogu postati ukras.

ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze
ukrasne zdjele i vaze

S obzirom na veliku raznolikost materijala i oblika dekorativnih vaza i zdjela, važno je razmisliti o stvarnim potrebama prije kupovine. Postoje tri ključne karakteristike koje su specifične za svaku vazu ili zdjelu.

Prvo treba razmotriti kolika zdjela ili vaza je potrebna. Da li ti treba mala zdjelica za sitne predmete na stolu, ili veća zdjela za voće koja će biti ukras trpezarije? Koliko velika vaza ti je potrebna? Za jedan cvijet ili za buket cvijeća? Razmislite o veličini prije kupovine.

Pošto želite da nova vaza ili zdjela bude u skladu s dizajnom prostora, razmislite o odgovarajućim bojama i oblicima. Da li želite tonove koji se podudaraju s ostatkom prostorije ili kontrastnu boju? Boja i stil novog predmeta će odrediti kako će se uklopiti u prostor.

Budući da se vaze i zdjele mogu izrađivati od različitih materijala, važno je odabrati materijal koji najbolje odgovara prostoru. Na primjer, staklena vaza se može lijepo nadopuniti staklenim detaljima u sobi, dok bi glinena zdjela bolje pristajala rustikalnom ambijentu. Razmislite o materijalu prije kupovine.

 

Izvor: ( www.dominfo.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju