Ublažite simptome PMS-a

PMS je skraćenica za predmenstrualni sindrom koji sa sobom nosi niz različitih simptoma. Većina žena se žali na nadutost, nervozu, probleme sa koncentracijom, glad i bolove u stomaku.

Počinje od 7 do 10 dana prije menstrualnog ciklusa. Uzrokovan je naglim padom estrogena i porastom progesterona. Takođe, rast hormona kao što su dopamin i serotonim dodatno pogoršavaju situaciju. Tokom ovih dana imate osjećaj da se cijeli svijet okrenuo protiv vas, nerviraju vas sitnice, a nerijetko se može desiti da dobijete i koji kilogram.

Morate pobijediti sebe i pokušati da odolite nezdravoj hrani. Naročito treba da izbjegavate slatkiše, alkohol, kofein i previše slane namirnice. Jedite što više voća, povrća, žitarica, ribe, a kafu možete zameniti zelenim ili crnim čajem koji u sebi imaju dovoljnu količinu kofeina. Veoma bitna stvar je fizička aktivnost. Preporučuje se šetnja u prirodi, meditacija i treniranje barem dva puta nedeljno. Istovremeno morate unositi što više tečnosti i nećete morati da brinete o simptomima koji su vas ranije mučili.

Žene koje imaju ozbiljne tegobe ne unose dovoljno vitamina D u organizam. On jača imuni sistem, ublažava upale, jača krvne sudove i dobrinosi dobrom raspoloženju. Magnezijum, cink i gvožđe veoma utiču na ovaj sindrom. Cink reguliše funkcionisanje jajnika, magnezijum ublažava promjene raspoloženja, a gvožđe će vam pomoći ako imate vrtoglavice i zamor.

Još jedan prirodni lijek je čaj od kantariona. U narodu je poznato da on poboljšava raspoloženje i da se bori protiv umora i depresije. Upravo zbog ovoga, preporučuje se u toku PMS-a, kako bi se smanjila nervoza i kako bi ste umirili svoj organizam. Ukoliko ga koristite u ljetnjim danima, vodite računa jer ako ga prekomjerno konzumirate može doći do pojave opekotina, fleka ili pjega od sunca.

Nemojte misliti da je ovaj period vaša slabost. Pridržavajte se navedenih savjeta i izbjegnite osjećaj nemoći, lošeg raspoloženja i slabosti da kontrolišete svoja osećanja.

(Žene.ba)

Ublažite simptome PMS-a Žene.ba.

drugi upravo čitaju