UBIO SAM BRATA, NE IDITE TAMO SVUDA JE KRV: ODREĐEN PRITVOR ČOVJEKU KOJI JE UBIO BRATA, PRIJETI MU DOŽIVOTNI ZATVOR

ubio sam brata, ne idite tamo svuda je krv: određen pritvor čovjeku koji je ubio brata, prijeti mu doživotni zatvor

Nakon saslušanju u sudu određen mu je i jednomesečni pritvor. VladimIr se sumnjiči za teško ubistvo, za koje se, ukoliko se dokaže krivica po zakonu može izreći i najteža kazna – doživotnog zatvora. On je u nedjelju saslušan u tužilaštvu gdje je iznio svoju odbranu povodom navedenog događaja.

  • Po prijedlogu tužilaštva, Viši sud u Nišu je okrivljenom odredio pritvor do 30 dana radi spriječavanja uticaja na svjedoke i činjenice da je za navedeno krivično djelo propisana kazna zatvora preko 10 godina a njegovo izvršenje je uznemirilo javnost – saopšteno je iz VJT NIš.

Kako se pisalo, zločin se desio u kući u niškom naselju Trošarina u kojoj su braća živjela sama otkada su im prije četiri godine umrli roditelji. Mlađi brat Vladimir je zbog psihičkih problema bio, po riječima komšija, više puta na liječenju u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici, odakle je posljednji put izašao prije dva mjeseca i to zahvaljujući bratu Bobanu, koji ga je izveo na lični zahtjev. Po riječima komšija, Vladimir je bio tih i povučen dok je pet godina stariji Boban bio jači, i ponekad nasilan pa je moguće da je upravo i to razlog ubistva.

  • Vlada nikada nije bio nasilan. Imao je te problem sa psihom koje je je imao, a alkohol je samo produbljivao njegovo stanje, pogotovo kada ga pomješa sa lijekovima. Boban je bio stariji i jači, nekadašnji zavisnik, i umio je da bude nasilan. Moguće da Vlada više nije mogao da izdrži takvo stanje pa je potegao sjekiru, đavo će ga znati. Ne vjerujem da je planirao da ga ubije, vjerovatno mu je došlo preko glave. Tragedija u svakom slučaju – kaže jedana od komšija.

Ubio sam brata, ubio sam brata

Vladimir je nakon zločina po riječima komšija, istrčao na ulicu I vikao “ubio sam brata, ubio sam brata”.

  • Živjeli su od očeve penzije, imali su za život…nisu živjeli u izobilju, živjeli su kako su živjeli. Bili su sušta suprotnost, jedan je bio nasilan, drugi je bio povučen i plašio se od njega i to je na kraju dovelo do ovoga. On se, kako pričaju ovdje, pokajao, pa je istrčao iz kuće i počeo da viče da ga je ubio. Kažu i da je unutra bio jeziv prizor, udario ga je sjekirom – kaže komšija Miodrag Milošević.

Komšinica Marina Stanimirović kaže  da je Vladimir nakon zločina prvo pozvao rođenu tetku I rekao šta je uradio.

  • Kada sam ja stigla cijela ulica je bila puna policije i forenzičara koji su radili uviđaj. Od komšija sam čula da je Vlada nakon ubistva izašao i pozvao rođenu tetku i da je rekao: “Ubio sam brata, ne idite tamo svuda je krv, zovite policiju. U šoku sam ne mogu da vjerujem – ispričala je Marina.

Marina koja je braću poznavala cijeli život ispričala je da su živjeli sami od kada su im prije četiri godine umrli roditelji i da su imali problema sa bolestima zavisnosti.

  • Boban je nekada ranije koristio narkotike, ali posljednjih godina koliko znam nije. Njegov brat Vlada je pio neke lijekove zbog psihičkih problema, ali ih je miješao alkoholom. Govorila sam mu da ne smije to da radi. Posljednji put je toliko pretjerao sa konzumacijom lijekova i alkohola, pa su ga iz kuće bukvalno iznijeli u čaršafu. Vlada je tada napisao oproštajno pismo bratu Bobanu, u kojem je naveo: ‘Zbogom brate, mnogo te volim’. Eto, a na kraju ga je ubio – kaže Marina.

Ona je rekla da je dan prije ubistva pričala sa Bobanom koji joj je iznio crne slutnje, kao da je predosjećao svoj kraj.

  • Rekao mi je da mora da kupi grobno mjesto za sebe i brata, da budu zajedno na groblju na Bubnju, pitao je : ‘Ko će nas da zakopa, ostali smo sami?’ Kao da je želio da se ispovjedi, kao da je nešto predosjećao. Rekla sam mu nemoj tako morbidno da govoriš. Pričali smo dugo, nije me pustio da odem dok mi nije sve ispričao – rekla je komšinica Marina za “Blic”.

hayat.ba

drugi upravo čitaju