UBIO PSE KOJI SU MU DAVILI OVCE: OPTUŽEN JE ZAJEDNO SA SINOM

ubio pse koji su mu davili ovce: optužen je zajedno sa sinom

Riječ je o događaju iz avgustu prošle godine, kod Olova, kada su otac i sin u jutarnjim satima, dok su bili u porodičnoj kući, čuli lavež pasa.

Napali ovce

Znajući da u dvorištu ima oko trinaest svojih ovaca, domaćin je izašao ispred kuće i vidio kako dva psa pasmine posavski goniči, i to ženka starosti oko sedam godina i mužijak starosti do jedne godine, napadaju ovce tjerajući ih na ivicu ograde koje istu preskaču i dalje bivaju tjerani lokalnim putem Miljevići-Šumerac.

Mujo je krenuo za ovcama te u blizini kuće njegovog komšije M. Č. vidio kako psi dave jednu od njegovih ovaca koja je ležala na zemlji.

  • Pozvao je sina da mu iz porodične kuće donese lovačku pušku, što je ovaj i uradio, nakon čega je, ispaljenjem dva metka iz sačmarice, dvocijevke, proizvođača ‘Zavodi Crvena Zastava’, model M75, kalibra 12/70 obje cijevi, ubio pse, oštetivši na taj način vlasnika ubijenih pasa E. S. – stoji u optužnici.

Potvrđena optužnica

Dakle, Mujo je, kako se dalje navodi, protivno propisima ubio životinje, a Mahir je u tome pomogao, odnosno “stavio na raspologanje počinitelju sredstva za učinjenje krivičnog djela”.

Stariji Rapić se tereti za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, a mlađi za djelo mučenje i ubijanje životinja pomaganjem.

Optužnica je u cijelosti potvrđena 10. marta 2023. godine od sudije za prethodno saslušanje Opštinskog suda Visoko.

hayat.ba

drugi upravo čitaju