U Sjevernoj Karolini pčele prave LJUBIČASTI MED!

Za Sandhillse u Sjevernoj Karolini kažu da su jedino mjesto na svijetu gdje pčele proizvode (prave) ljubičasti med, medonosnu GLJIVU koja više liči na nešto “vanzemaljsko” nego na slatki pčelinji med! ….

Već smo pisali o nekim bizarnim i neobičnim vrstama meda poput meda lešinara, meda pećinskih pčela ili meda mrava te drugim neobičnim vrstama meda.

Međutim, nijedan od njih nije tako vizualno upečatljiv kao ljubičasti med proizveden u Sjevernoj Karolini.

Zvuči kao legenda, nešto što bi privuklo ljubitelje meda i pčelarstva iz cijelog svijeta, ali ova iznimno rijetka tekućina je vrlo stvarna i postoji!. Kaže se da je ljubičasti med slađi od jantara, a očito ima i suptilne voćne note.

Tako su neke fotografije ljubičastog meda nedavno postale viralne na Redditu i potaknule žestoku raspravu o tome je li ova poslastica neobičnog izgleda stvarna ili nije.

ljubičasti med
ljubičasti med i obični med (desno)

No pokazalo se da je za stanovnike Sjeverne Karoline manje kuriozitet, a više poslastica – med do kojeg je teško doći. Ružičasti med teško je nabaviti čak iu Sjevernoj Karolini, ali on postoji i ovakav med postoji samo da znate!

Boja meda, od svijetložute do tamnožute, ovisi o vrsti cvijeta s kojeg dolazi nektar, no kod ljubičastog meda uzrok tek treba utvrditi.

Neki se kunu da dolazi od voća poput borovnice ili bobičastog voća, iako će vam znanstvenici i pčelari reći da pčele nemaju dovoljno jake zube da progrizu kožu takvih bobica. Drugi kažu da cvjetovi biljke Kudzu daju neobičnu boju, dok su rijetki uvjereni da se radi o južnom kožnom drvetu. U stvarnosti, nitko ne zna sa sigurnošću kako nastaje ljubičasti med!

Prema profesoru Johnu Ambroseu sa Sveučilišta North Carolina State, ljubičasti med mogao bi biti rezultat kemijske reakcije između kiseline u želucu pčela i aluminija. Čini se da cvijeće u obalnoj Sjevernoj Karolini sadrži više aluminija nego bilo gdje drugdje, što bi objasnilo zašto se ovaj rijedak med proizvodi samo u Sjevernoj Karolini.

Mnogi od onih koji su imali sreću kušati ljubičasti med tvrde da je on zapravo ljubičastog okusa, s suptilnim okusom grožđa.

“Sladak je. Proizvode ga pčele, ali ima voćni ton. Nekako ide uz neobičan karakter meda koji je ljubičast. To je voćni okus koji zapravo nitko ne može prepoznati”, rekao je pčelar Donald Dees.

Ljubičasti med rijetka je poslastica koja obično ima veću cijenu od vrste jantara, ali uz svu pozornost koju u posljednje vrijeme privlači na internetu, potražnja je još više porasla, a pčelari iz Sjeverne Karoline prijavljuju narudžbe koje stižu iz cijelog svijeta. Cijena ovog meda je 35 američkih dolara

izvor: Zanimljivosti dana

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

u sjevernoj karolini pčele prave ljubičasti med!

zanimljivostidana.com

drugi upravo čitaju